1. Actueel

Actueel

Het laatste nieuws

Op deze pagina vindt u een overzicht van ons laatste nieuws op het gebied van paardengezondheid.

Nieuw vaccin biedt snelle bescherming
tegen West-Nijl Virus bij paarden

Het nieuwe vaccin biedt snelle bescherming tegen het West-Nijl Virus bij paarden. Het vaccin kan per direct worden ingezet voor de vermindering van viremie, klinische symptomen en laesies in de hersenen, die veroorzaakt worden door het virus.

Beschermt al vanaf 2 weken na basisvaccinatie
De basisvaccinatie van Equilis West Nile bestaat uit 2 doseringen met een tussenperiode van 3-5 weken. Het vaccin kan worden toegediend vanaf 6 maanden leeftijd en beschermt al vanaf 2 weken na de basisvaccinatie. Daarna is jaarlijks hervaccineren voldoende. Equilis West Nile is verpakt per 5 voorgevulde spuiten en is beschikbaar via de groothandel of de webshop van MSD Animal Health.

> Meer lezen over West-Nile

Bedrijfshygiëne

In deze video's vertellen paardendierenartsen Kelly Thijssen en Iris van Gulik het belang van bedrijfshygiëne in de stal, op de weide en op evenementen voor uw paard(en) en veulen(s).

Hygiëne in de stal

Hygiëne op evenementen

Hygiëne op de weide

 

Bedrijfshygiëne tijdens COVID-19

De coronacrisis heeft bij iedereen het bewustzijn omtrent hygiëne flink verhoogd. Juist nu eigenaren met paarden en pony’s aan huis gekluisterd zijn, kunt u ze informeren hoe ze met een goede stalhygiëne besmettelijke paardenziekten buiten de deur kunnen houden. Weten hoe? Wij hebben voor u een kant-en-klare nieuwsbrief ontwikkeld met handige tips, Youtube filmpjes en do’s & don’ts. Plaats uw logo, naam en adresgegevens op deze brief en deze is klaar voor verzending!

> Voorbeeldbrief preventieve zorg 

15 promotips voor de paardenpraktijk

Nederland kent een hoge paarddichtheid. Met zo’n 450.000 paarden heeft Nederland zelfs de hoogste paarddichtheid van Europa. Toch is ongeveer 50% van de paarden onvoldoende beschermd tegen paardengriep. Om over andere aandoeningen nog maar te zwijgen. Om over andere aandoeningen nog maar te zwijgen.
Een gemiste kans. Niet alleen voor de gezondheid van paarden, maar ook voor uw praktijk.

> Download Promotips Paardenpraktijk

 

Spoelworm resistent tegen ontwormingsmiddelen met pyrantel

Nieuw Zweeds onderzoek heeft resistentie bij spoelwormen tegen pyrantel aangetoond. Hoewel wijdverspreide ivermectine resistentie bij Parascaris  spp. al was vastgesteld, is dit de eerste Europese rapportage hiervan. Het verstandig inzetten van ontwormingsmiddelen wordt dan ook steeds belangrijker. Dat laatste is extra belangrijk aangezien er vermoedelijk niet meteen een nieuwe klasse ontwormingsmiddelen op de markt zal komen en we dus voorlopig moeten roeien met de riemen die we hebben.

 > Download factsheet resistentie spoelworm

Hoe kunt u een influenza uitbraak voorkomen

Om influenza zoveel mogelijk te voorkomen hebben we voor u een handig stappenplan ontwikkeld.

Download stappenplan influenza uitbraak

De Leidraad droes is een feit!

De leidraad biedt dierenartsen up-to-date inzichten rondom de preventie en aanpak van droes.

> meer weten?

Clade 1 - virus veroorzaker influenza-uitbraak 

Uit onderzoek van MSD Animal Health blijkt dat de recente influenza-uitbraak in Nederland veroorzaakt is door de Clade 1 - virusstam. Deze uitkomst betekent een verschuiving: op een kleine uitbraak in 2018 in Engeland na, zijn er sinds 2010 immers geen Clade 1 - virussen meer in Europa gevonden.

> Clade 1 - virusstammen veroorzaker influenza-uitbraak

MSD Animal Health heeft op dit moment onderstaande producten beschikbaar voor het gebruik bij sport- en rijpaarden.

 

  • Geneesmiddel beschikbaar voor paarden met paardenpaspoort.pdf (pdf, 289 kb)
    Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen