rundvee icon

Rundvee  > Gezondheid Kalf

Longgezondheid van het kalf

Een goede longgezondheid bij kalveren is goud waard en levert rundveebedrijven aanzienlijke economische voordelen op. Door te vaccineren tegen longaandoeningen kan jongvee uitgroeien tot gezonde, efficiënt producerende, duurzame melkkoeien en is de inzet van antibiotica niet langer nodig.
Op deze pagina leest u meer over de verschillende ziekteverwekkers die van invloed kunnen zijn op een goede longgezondheid van kalveren. En belangrijker: wat u ertegen kunt doen!

NIEUW: intranasale vaccinatie vanaf dag 1 tegen het Bovien Corona Virus

Het Bovien Corona Virus (BCV) of rundercorona komt op maar liefst 40% van alle melkveebedrijven in Nederland voor. Dit zeer besmettelijke virus kan onder meer hoesten, diarree en longontsteking veroorzaken bij kalveren en koeien. Tot voor kort was er geen vaccin en kon het virus uitsluitend behandeld worden met antibiotica en virusremmers. Daar is nu verandering in gekomen! Voortaan kunnen kalveren vanaf de geboorte in de neus gevaccineerd worden tegen het Bovien Corona Virus. Bekijk de animatie hiernaast voor meer informatie of log in en download de folder.

Snotterende of kuchende kalveren? Mogelijk speelt het Bovien Corona Virus een rol!

Het Bovien Corona Virus komt regelmatig voor in de stal. Vooral bij kuchende en snotterende kalveren dient u extra alert te zijn. In deze video bespreekt dierenarts Lisa Schäffler waarom het zo belangrijk is om het Bovien Corona Virus te voorkomen en deelt ze hoe u snel de juiste diagnose stelt.

De ervaringen van dierenarts Lisa Schäffler met uitbraken van het Bovien Corona Virus

Rundveedierenarts Lisa Schäffler maakte in één jaar tijd 5 tot 6 uitbraken mee van het Bovien Corona Virus. Allemaal bij verschillende bedrijven. Haar ervaringen met deze uitbraken én de gevolgen van deze besmettelijke ziekte, deelt ze in deze video.

Ziekteverwekkers in kaart brengen

Longontsteking met blijvende schade komt vaak voor. Maar longproblemen laten zich niet altijd klinisch zien bij kalveren. Wij kunnen u ondersteunen met serologische diagnostiek via de BCV QuickScan of BRD QuickScan. Zo kunnen we in kaart brengen welke ziekteverwekkers er circuleren bij de kalveren. Door bloed te tappen van 5 kalveren tussen 3 en 6 maanden leeftijd, onderzoeken we de aanwezigheid van afweerstoffen tegen de belangrijkste BRD verwekkers;

  • BCV QuickScan: Bovien Corona Virus (BCV).
  • BRD QuickScan; BCV, PI-3, BRSV, Mannheimia haemolytica en Mycoplasma bovis.

Meer weten over de QuickScans? Laat dan uw gegevens achter, zodat we u hierover kunnen contacteren.

bvc quicscan

“Neusvaccinatie succesvol tegen longontsteking”

Veehouder Anje Grin is succesvol met haar aanpak tegen longontsteking. “Er is niks mooiers dan werken met een gezond kalf. Het toepassen van een neusvaccinatie in de stal is een echte win-win situatie.” In deze video deelt ze haar succesverhaal.

De voordelen van een neusvaccinatie bij kalveren

Wat zijn de voordelen van een neusvaccinatie tegen longontsteking? Jaap Brand, dierenarts bij DierGezondheidsCentrum Boven-Veluwe deelt zijn ervaringen en laat zien hoe gemakkelijk een neusvaccinatie toegediend kan worden bij kalveren.

“De aandacht voor longontsteking bij kalveren blijft topprioriteit”

Er zijn legio redenen om een goede longgezondheid bij kalveren topprioriteit te maken. Denk aan antibiotica-reductie en een gezonde opfok. Maar meer aandacht voor longontsteking is ook belangrijk voor de continuïteit van veebedrijven. Kijk maar!

Dierenarts Henk Kuijk: “Bloedonderzoek startpunt bij aanpak longontsteking”

Om longontsteking bij kalveren te voorkomen, is het zaak eerst inzicht te krijgen in de ziektekiemen die op een bedrijf een rol spelen. Op basis van de uitkomsten van het bloedonderzoek, kan er een vaccinatieschema opgesteld worden. Bekijk de video.

Vaccineer uw kalveren vanaf de start om longontsteking te voorkomen!

Groei en melkproductie vragen veel voedingsstoffen, energie en een ongestoorde zuurstofuitwisseling. Een goede zuurstofopname vindt alleen plaats in gezonde longen. Om longproblemen bij kalveren zoveel mogelijk te voorkomen, biedt vaccinatie uitkomst.

De neusvaccins Bovilis INtranasaal RSP Live en Bovilis Nasalgen-C kunnen vanaf de geboorte tegelijkertijd toegediend worden, waardoor de weerstand van kalveren direct gestimuleerd raakt en ze snel beschermd zijn tegen longproblemen (BRD) en het Bovien Corona Virus.

Log hieronder in en bekijk de informatie over deze verschillende vaccins.

Bovilis Nasalgen-C
Bovilis INtranasaal RSP Live

Preventie van longontsteking betaalt zich uit!

Gezonde longen zijn van cruciaal belang voor kalveren. Helaas krijgen nog te veel kalveren in het eerste jaar longontsteking. Hoogste tijd om grip te krijgen op deze ziekte! Voor gezonde longen kunt u de volgende 4 stappen toepassen:

In 4 stappen naar gezonde longen: 

  1. Inventariseer hoe vaak en wanneer er luchtwegproblemen zijn op het bedrijf
  2. Zorg voor een goede biestverstrekking
  3. Ga de omstandigheden na waarin uw kalveren opgroeien (o.a. huisvesting, hygiëne)
  4. Ondersteun de weerstand met vaccinatie

Bekijk de animatie voor meer informatie over de aanpak van longontsteking.

Mannheimia haemolytica

Mannheimia-uitbraken veroorzaken ernstige luchtwegproblemen bij koeien

De laatste jaren worden zowel bij kalveren als volwassen koeien steeds meer ernstige luchtweginfecties met de bacterie Mannheimia haemolytica gemeld. Een infectie bij volwassen melkkoeien gaat gepaard met hoge koorts, sneller ademhalen, uit de melk gaan en een snelle sterfte. Zieke dieren moeten dan ook adequaat behandeld worden met koortsremmers en antibiotica.

Tijdens een uitbraak kan worden besloten om nog niet zieke dieren te vaccineren, zodat de schade beperkt kan blijven. Hierbij is het belangrijk om een vaccin te gebruiken wat geregistreerd is voor volwassen en dragende dieren.

Dierenartsen Judith de Jong en Jeroen Houwing kregen ook te maken met een Mannheimia-uitbraak bij volwassen melkvee. In deze reportage leest u welke diagnose ze stelden.

Het ontstaan van longontsteking

De longen van kalveren zijn bijzonder kwetsbaar. Binnen enkele uren nadat een kalf besmet is kan de infectie al ongeneeslijke schade veroorzaken. 

Het combineren van verschillende preventieve maatregelen gedurende het jaar rond bevordert de weerstand en houdt zo de infectiedruk op het bedrijf laag.

Bekijk in de video hiernaast wat er gebeurt bij longontsteking.

Longproblemen op vleeskalverbedrijven

Longproblemen op vleeskalverbedrijven

Kalveren op vleeskalverbedrijven komen van veel verschillende melkveebedrijven en lopen daarmee een verhoogd risico. Daarnaast hebben de kalveren bijna dezelfde leeftijd. Dit verhoogt de kans op besmetting. Schadelijke infecties kunnen op twee manieren plaatsvinden:

  • Ziektekiemen die al in het kalf zitten kunnen zich vermeerderen
  • Verspreiding van kalf naar kalf

Opvang, voeding, huisvesting, klimaat, infectiedruk en het voorkomen van stress zijn belangrijke zaken om op orde te hebben.

Veel gesignaleerde veroorzakers van luchtweginfecties in de vleeskalverhouderij zijn Mannheimia haemolytica, Para-influenza 3 virus en Mycoplasma bovis. Daarnaast worden ook BRSV en IBR virus gevonden. Veel aangetroffen wordt ook Pasteurella multocida, maar deze ziekteverwekker heeft doorgaans veel minder impact dan bovengenoemde ziekteverwekkers.

Terugblik Bovilis Symposium 2023

In september vond het Bovilis Symposium plaats met het thema ‘The next step in Lung Health’.
Tijdens dit event hebben we geprobeerd u zoveel mogelijk inzicht te geven in het respiratoir Bovien Corona Virus (BCV). De belangrijkste conclusies op een rij:

  • BCV is een belangrijke respiratoire pathogeen.
  • Lokale immuniteit speelt een belangrijke rol bij de afweer.
  • In de praktijk zijn er BRD-uitbraken waarbij enkel BCV betrokken is.
  • Het nieuwe intranasale vaccin maakt het mogelijk om op bedrijven met BCV-problematiek gericht preventief in te grijpen.

Log hieronder in en bekijk de presentaties nog eens rustig terug.  

Terugblik Bovilis Symposium 2023

Log hieronder in en bekijk de artikelen speciaal voor dierenartsen

Log hieronder in en bekijk de presentaties nog eens rustig terug.  

Log hieronder in en bekijk de artikelen speciaal voor dierenartsen
Blijf op de hoogte via email of neem contact met ons op

Blijf op de hoogte via email of neem contact met ons op

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom rundveegezondheid. Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes, tips & tricks.

Heeft u vragen over longontsteking of wilt u preventie-advies? We denken graag met u mee! Neem contact op via ons contactformulier.

NL-BOV-230400002