1. MSD Animal Health lanceert derde generatie van de IDAL
Terug naar het overzicht

Persbericht: lancering derde generatie IDAL 19 juni 2018

MSD Animal Health lanceert vandaag de derde generatie van de IDAL: de IDAL 3G. Metamorfose naaldloos vaccineren van varkens: meer gebruikersgemak. 
Het revolutionaire apparaat, voor naaldloos vaccineren van varkens in de huid, heeft zowel van buiten als van binnen een grote metamorfose ondergaan. 

Het is inmiddels zo’n 12 jaar geleden dat MSD Animal Health de allereerste IDAL (IntraDermal Application of Liquids) op de markt bracht. Dé nieuwe manier van vaccineren, waarmee infectieoverdracht via de naald tot de verleden tijd behoort. Gebruikerservaringen en wensen werden geïnventariseerd bij de gebruikers van IDAL 1- en 2G en dienden als uitgangspunt bij de ontwikkeling van de allernieuwste IDAL, wat leidde tot een transformatie: de IDAL 3G.

Lichter en gebruiksvriendelijker
“Met name het relatief grote gewicht van het apparaat was een veelgehoorde opmerking”, aldus Toine Cruijsen dierenarts bij MSD Animal Health. “Inmiddels hebben we ondervonden dat het niet zozeer het gewicht was waardoor het apparaat wat minder prettig in de hand lag. De nieuwste is IDAL is namelijk maar 150 gram lichter, maar dankzij de nieuwe ergonomie heeft het apparaat een betere balans en ligt het veel prettiger in de hand. Bovendien is voor het handvat een ander, stroever materiaal gebruikt dat voor een veel betere grip zorgt. Ook heeft het apparaat een kleinere kop gekregen, wat het gebruikersgemak enorm vergroot. De nieuwe IDAL is niet alleen efficiënter voor de varkenshouder, maar ook prettiger voor de dieren.”

Langere accuduur
Een andere verbetering die het gebruikersgemak ten gunste komt is de batterij. “In de nieuwste IDAL zit een Li-ion accu die een veel hogere energiedichtheid heeft en daardoor aanzienlijk langer meegaat. Dat is natuurlijk ideaal voor de grotere bedrijven waar veel dieren achter elkaar gevaccineerd moeten worden. Als je tussendoor de IDAL even niet gebruikt, kun je hem met een clip aan je overall vastmaken. Ook dat soort kleine aanpassingen kunnen soms behoorlijk bijdragen aan gebruiksgemak”, aldus Cruijsen.

Gratis demonstraties
Varkenshouders die de naaldloze vaccinatiemethode willen uitproberen, kunnen vrijblijvend een demonstratie aanvragen. “De demonstratie vindt op het eigen bedrijf van de varkenshouder plaats. Groot voordeel daarvan is dat een varkenshouder onder begeleiding het naaldloos vaccineren op zijn eigen varkens kan proberen. Wanneer hij enthousiast is over het gebruik, krijgt hij het apparaat zonder aanvullende kosten in bruikleen om voortaan zijn dieren veilig, effectief en diervriendelijk te vaccineren.”

> Meer over de IDAL