1. Wormen bij katten

Wanneer heb je jouw kat voor het laatst ontwormd?

Wormen bij katten kunnen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Parasitologen* adviseren dan ook om katten gemiddeld vier keer per jaar te ontwormen tegen spoelwormen. Dat is ook voor uw eigen gezondheid! 

> Je kat en gezin beschermen > Soorten wormen bij de kat
> Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft? > Hoe komt mijn kat aan wormen?

 

*www.esccap.eu

Ontwormen? Ook voor de gezondheid van de mensen om je heen!

Wormen bij katten kunnen vervelend zijn voor je kat, maar ook voor jezelf en de mensen om je heen. De risico's verschillen per wormensoort en dus de adviezen ook. Hier lees je wat de risico's zijn voor de belangrijkste wormen die in Nederland bij katten voorkomen.

De eitjes van de kattenspoelworm komen via de ontlasting van katten in onze leefomgeving terecht en overleven daar járenlang. Kinderen lopen het risico om wormeitjes binnen te krijgen: via zandbakken of door te kruipen op de grond. Maar ook volwassenen kunnen bijvoorbeeld bij het tuinieren eitjes binnenkrijgen. Uit de eitjes komen larfjes die door de lever en de longen heen trekken. Onderweg beschadigen ze deze organen. Soms verdwalen de larfjes en komen ze in ogen terecht. Kinderen met aanleg voor astma hebben vaker klachten als ze in aanraking komen met eitjes van de spoelworm. Er zijn dus genoeg redenen om katten spoelwormvrij te houden. 

Wist je dat parasitologen adviseren om volwassen katten gemiddeld minimaal 4 keer per jaar te behandelen tegen spoelwormen? Ga je met je kat of hond naar het buitenland? Dan kan het zijn dat je je dier nog tegen andere wormen moet beschermen, zoals bijvoorbeeld de hartworm

Katten kunnen ook lintwormen krijgen. Gelukkig vormen deze lintwormen geen relevant risico voor de kat of de mens. Katten behandel je dus pas tegen lintwormen als je de lintwormsegmentjes op (de ontlasting van) je kat ziet zitten, of als je kat vlooien heeft. Lees hier waarom je katten met vlooien ook tegen lintworm behandelt.

Je ontwormt je kat dus niet alleen voor je kat, maar zeker ook voor de gezondheid van de mensen om je heen!

Hoe komt mijn kat aan wormen?

Katten kunnen op verschillende manieren besmet raken. Een spoelwormbesmetting wordt vaak opgelopen op plaatsen waar andere dieren hun behoefte hebben gedaan of via de moedermelk, door het eten van rauw vlees of bijvoorbeeld via muizen of vogels.

Lintwormen hebben altijd een ‘tussengastheer’ nodig. Denk aan een vlo, luis of wilde dieren die je kat vangt. Een lintwormei besmet deze tussengastheren. Pas als de tussengastheer door de kat wordt opgegeten ontwikkelt zich een volwassen lintworm in de kat.

Vraag je dierenarts om advies

Overleg met je dierenarts wat voor jouw kat de juiste aanpak is. Katten ontworm je gemiddeld vier keer per jaar volgens de ESCCAP richtlijn. Katten die muizen en vogels vangen en eten of katten die rauw vlees eten moeten vaker worden ontwormd of onderzocht. 

Gelukkig is het ontwormen van een kat heel simpel. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor tabletjes of een pasta om via de bek toe te dienen. Ook kan je speciale druppels voor in de nek gebruiken die je kat ontwormen en meteen tegen vlooien en teken beschermen. 

Vraag je dierenarts om advies bij het kiezen van de aanpak die het best bij jouw situatie past.

Worminfecties zijn meestal niet zichtbaar

Ook al zie je geen wormen bij je kat; dat betekent nog niet dat je kat ze niet heeft! Juist omdat je een worminfectie niet snel door hebt, is het zo belangrijk dat je je dier regelmatig door je dierenarts laat onderzoeken op de aanwezigheid van spoelwormen óf meteen ontwormt. Je dierenarts kan je vertellen welk risico je kat loopt en hoe vaak per jaar je je kat moet laten onderzoeken of ontwormen. Parasitologen adviseren eigenaren om katten gemiddeld vier keer per jaar te onderzoeken og meteen te ontwormen tegen spoelwormen.

Spoelwormen

De meest voorkomende worm bij katten, is de spoelworm. Deze wormen leven in de darmen van katten en leggen veel eitjes, die via je omgeving ook in mensen en kinderen terecht komen.

Als een kat, of bijvoorbeeld een mens, de besmettelijke eitjes binnen krijgt, komen er larfjes uit de eitjes. Deze larfjes maken een trektocht door het lijf en richten schade aan in bijvoorbeeld lever en longen. Kinderen met astma, lopen bovendien meer risico op astmatische aanvallen na contact met spoelwormeitjes.

Informeer bij je dierenarts voor een ontwormingsadvies tegen spoelworm. Heb je een kitten? Dan gelden er aanvullende ontwormingsadviezen. Kittens worden namelijk al in het nest geïnfecteerd. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

Haakwormen

Haakwormen zijn net als spoelwormen parasieten die in de darmen van katten leven. De eitjes van de haakworm verlaten het lichaam van je kat via de ontlasting. Als je je kat ontwormt tegen spoelworm, ontworm je meestal ook meteen tegen de haakworm.

Wil je zeker weten of je kat een haakworminfectie heeft, dan kan je overwegen bij je dierenarts een ontlastingsonderzoek aan te vragen. Je dierenarts kent je kat als geen ander en kan adviseren of het nodig is om te ontwormen en welk ontwormingsmiddel het beste bij je past.

Lintwormen

Lintwormen worden bij de kat overgebracht via vlooien of het eten van prooidieren en veroorzaken jeuk aan de anus. Een lintworm bij je kat kan je soms waarnemen met het blote oog; dan zijn er lintwormsegmenten te zien rond de anus van de kat die lijken op rijstkorrels. Ook kunnen deze segmentjes aangetroffen worden bij de slaapplaats of op de ontlasting van de kat. Een lintwormbesmetting is niet gevaarlijk voor de kat en de lintwormen van de kat vormen ook geen risico voor de mensen om u heen. Waar bij spoelworm een preventieve aanpak wordt geadviseerd, hoef je daarom bij lintworm pas te behandelen, zodra er een besmetting met lintworm is aangetoond*.

Heeft uw kat nu vlooien? Dan is het verstandig om niet alleen de vlooien te bestrijden maar uw kat ook te ontwormen tegen lintworm. De kans is namelijk groot dat uw kat via de vlooienbesmetting ook besmet is geraakt met lintworm.

*www.esccap.eu

 

Longworm


Katten kunnen zich ook besmetten met larven van de longworm. Katten besmetten zich door besmette slakken te eten of door dieren op te eten die besmette slakken hebben gegeten. De longwormlarve trekt door het lijf van de kat en wordt volwassen in de longen. Een kat met longworm kan daar gezondheidsproblemen van ontwikkelen. Gelukkig ontwormen sommige middelen tegen spoelworm ook meteen tegen de longworm. Vraag uw dierenarts om advies.

De hartworm: exotische parasiet

Een andere worm die voorkomt bij katten, is de hartworm. Gelukkig is Nederland geen hartwormgebied. Neem je je kat mee op vakantie? Daar kan je kat besmet raken met hartwormlarven door de beet van een mug. In hartwormgebieden (zie kaartje; rode gebieden) is het wél belangrijk je kat te beschermen tegen hartworm. Ga goed voorbereid op reis en vraag je dierenarts om meer informatie.