1. Vlooien bij katten

Van vlooien bij je kat naar vlooien in huis!

Vlooien bij je kat wil je liever voorkomen dan behandelen. Voor je het weet zit je hele huis onder met deze vervelende kriebelbeesten… Vlooien planten zich namelijk in razend tempo voort. Zo legt een vrouwtjesvlo tot wel vijftig eitjes per dag!

Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen bij de dierenarts verkrijgbaar om je kat preventief te beschermen tegen vlooien of te behandelen wanneer ze je huis al zijn binnengedrongen. In overleg met je dierenarts kun je kiezen voor meerdere maandelijkse behandelingen achter elkaar of voor een behandeling die meerdere maanden werkt. 

 

> Gezondheidsproblemen door vlooien

 > Behandeltips vlooien

> Je kat beschermen

 > Weetjes over vlooien    

Feit: als je een vlo ziet, ben je te laat….

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor ongemak en gezondheidsproblemen kunnen zorgen bij je kat. Zie je een of meerdere vlooien bij je kat? Balen, maar helaas: je bent dan eigenlijk al te laat. Wist je dat vlooien, die op de vacht van je kat zitten, maar 5% uitmaken van het vlooienprobleem? 95% van de vlooien (eitjes, larven en poppen) bevindt zich juist in de omgeving van je kat.  In je hele huis dus!

Van enkele vlo naar vlooienplaag
Vlooien planten zich in razend tempo voort, waardoor er maar een paar vlooien nodig zijn om je hele huis te besmetten! Als je een vlooienplaag wilt voorkomen, moet je de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken. Als je eenmaal vlooien in huis hebt, duurt het minimaal 2 tot 3 maanden voordat je er weer vanaf bent! Lees hier enkele behandeltips!

> Je kat beschermen 

Voorkom vlooien voor het welzijn van je kat

Vlooien in huis zijn niet alleen vies: je gunt je kat al helemaal geen vlooien! Heb zelf maar eens de hele dag jeuk. Daar moet je niet aan denken toch? Vlooien veroorzaken meer dan alleen jeuk. Van het krabben kan je kat haaruitval en wondjes met korstjes krijgen.. Sommige katten zijn allergisch voor vlooienbeten. Bij een ernstige vlooienbesmetting kunnen kittens zelfs last krijgen van (een levensbedreigende) bloedarmoede door ijzertekort.

Lintworm
Een besmette vlo kan bovendien lintworm overbrengen op zowel mensen, katten als honden. Je kat likt een vlo uit de vacht. In de darm van je kat komt uit die vlo een jonge lintworm, die zich vast hecht in de darmen en begint met het produceren van eitjes. Het voorkomen van vlooien is dan ook beter dan genezen…

> Check of je kat vlooien heeft

Haal advies op maat en beste middelen
bij je dierenarts

Als je vlooien bij je kat wil voorkomen of bestrijden, wil je daar geen dagtaak aan hebben. Gelukkig heeft je dierenarts daar een oplossing voor.

In de dierenartspraktijk schrijven ze effectieve middelen voor waarmee je jouw kat preventief kan beschermen tegen vlooien of behandelen wanneer ze je huis al zijn binnengedrongen. In overleg met je dierenarts kun je kiezen voor meerdere maandelijkse behandelingen achter elkaar of voor een behandeling die meerdere maanden werkt. 

Je dierenarts kent je kat als geen ander en kan je adviseren welk product het meest geschikt is. Ook fijn om te weten: elk product dat je dierenarts voorschrijft is grondig onderzocht op de veiligheid en effectiviteit.  Voor het beste advies is je dierenarts de aangewezen persoon!

> Naar behandeltips

Doorbreek de levenscyclus van de vlo!

Wie denkt dat vlooien alleen in de lente en zomer voor komen, heeft het mis. Buitenshuis zijn vlooien actief van vroege lente tot laat in de herfst. Ze kunnen ook in de winter prima in je huis gedijen. Zorg dus dat je huis vrij blijft van vlooien en bescherm je kat preventief tegen vlooien van begin maart tot eind november. Negen maanden per jaar!

Vlooien die op je kat je huis binnendringen leggen eitjes. Die eitjes rollen van je kat af en komen terecht in de mand, op de bank en op andere plaatsen waar je kat vaak ligt. Uit de eitjes komen larven. Deze larven verspreiden zich snel – in het tapijt, tussen vloerplanken, in stoffen bekleding en op de slaapplaats van je kat. Misschien slaapt je kat wel bij jou op bed? De larven worden weer vlooien en de hele cyclus begint weer opnieuw.

Meer weetjes over vlooien kan je hieronder downloaden.

> Vlooienweetjes downloaden

Zo controleer je of je kat vlooien heeft

Kam de vacht van je kat met een vlooienkam. Zie je zwarte korreltjes? Dan is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Leg de korreltjes op een vochtig, wit papier. Als het papier na enige tijd roodbruin kleurt, weet je zeker dat je te maken hebt met vlooien. 

Als je alleen de volwassen vlooien aanpakt, kan er zich binnen één tot enkele weken na de behandeling weer een nieuwe generatie volwassen vlooien aandienen. Pak dus niet alleen de volwassen vlo aan, maar ook de eitjes, larven en poppen in de omgeving van je kat. Zorg ervoor dat je kat maandenlang beschermd blijft.

> Download behandeltips

Volg ons op Facebook

Volg je MSD Animal Health al op Facebook? Doen! Op onze pagina verrassen we je met leuke kattenweetjes, lees je ook ander nieuws over huisdieren en kan je meedoen aan quizzen en spelletjes. Wat ons betreft echt de moeite waard ;)
Probeer het maar eens uit!

Check op social media ook de hashtag #geenvlooien voor meer informatie over deze vervelende parasieten.

> Naar Facebookpagina

Vlooienweetjes...Wist je dit al over vlooien?

Bloed nodig

De vlo heeft bloed nodig om te kunnen overleven.

Ze drinken tot wel 15 keer hun eigen gewicht aan bloed.

Parelwitte eitjes

De eitjes van de vlo ogen parelwit van kleur en zijn ongeveer 0,5mm lang.

Hoogspringers

Vlooien kunnen heel hoog springen, wel 350x hun eigen lichaamslengte.

Binnenkatten

Ook katten die nooit buiten komen kunnen vlooien krijgen. Vlooien kunnen binnenkomen door mensen of andere dieren en in huis alsnog op je kat springen.

Vlooienproducten

Niet alle vlooienproducten werken hetzelfde. Sommige middelen doden alleen de volwassen vlooien of werken korter. Er zijn ook producten die naast vlooien ook teken bestrijden. Vraag je dierenarts om het beste advies!

Meer vlooienweetjes

> Download vlooienweetjes

Wist je dat…

…je kat naast vlooien ook teken mee naar binnen kan nemen na een tocht door de tuin. Een teek kan in huis loslaten en op zoek gaan naar een andere gastheer. Dat kun jij zelf zijn! Teken veroorzaken bovendien ongemak bij je kat. Er zijn middelen verkrijgbaar, die je kat langdurig tegen vlooien en teken beschermen. Vraag je dierenarts om advies.

> Voorkom teken bij je kat!

De meest gestelde vragen over vlooien en katten

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over vlooien en de behandeling van vlooien. We hebben daarom de meeste gestelde vragen voor je verzameld in een handig document.

> Naar meest gestelde vragen