1. Vlooien bij honden

Bescherm je hond tegen vlooien!

Vlooien bij honden zijn een veelvoorkomend probleem. Sterker nog: ze zijn bij honden de meest voorkomende parasieten... Een vlo is een razendsnelle voortplanter. Voor je het weet heb je een vlooienplaag thuis. Gelukkig kan je vlooien tegenwoordig goed voorkomen.

Bij je dierenarts zijn middelen verkrijgbaar, die je hond met maar één eenvoudige behandeling meerdere maanden beschermen tegen deze vervelende kriebelbeesten.

> Vlooien en gezondheidsproblemen 

> Zo bescherm je je hond

> Zo behandel je vlooien

 

Vlooien zijn heel vervelend voor je hond

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die heel vervelend zijn voor je hond. Zie je je hond regelmatig krabben? Vlooien kunnen veel jeuk veroorzaken. Is je hond allergisch voor vlooien, dan is dat nog vervelender. Hij kan zich dan krabben tot bloedens toe. Korsten of kale plekjes op de huid kunnen duiden op vlooien. Daarnaast kan een besmette vlo lintworm overbrengen op honden, katten en mensen.

Om te controleren of je hond last heeft van vlooien, kan je het best een vlooienkam gebruiken. Constateer je vlooien bij je hond? Dan ben je waarschijnlijk al te laat… De vlooien die je ziet zitten op je hond, vormen namelijk maar 5% van het totale vlooienprobleem. De overige 95% (eitjes, larven en poppen) houdt zich schuil in de omgeving van je hond zoals tussen kussens, kleden en gordijnen, in kieren van je parket en bij de bank.

> Bescherm je hond

Eén vlo? Vlooienplaag!

Eigenlijk wil je helemaal niet weten hoe snel een vlo zich voortplant. Begrijpelijk, maar we gaan het toch nog maar eens benadrukken (sorry!): na een bloedmaaltijd kan een vrouwtjesvlo tot wel 50 eitjes per dag leggen. Ja, laat dat aantal maar eens goed bezinken... Als je dus eenmaal één vlo binnen hebt, kan je binnen mum van tijd geconfronteerd worden met een hele plaag.

Bescherm je hond dus preventief tegen vlooien van vroeg in de lente tot laat in de herfst. Dat is 9 maanden per jaar! Zo houd je je huis vlo-vrij. Heb je al vlooien in huis en wil je je huis weer fris en vlo-vrij krijgen? Dan moet je je hond behandelen, de omgeving van de hond stofzuigen en sprayen, kleedjes wassen etc. Het duurt dan minimaal 2 tot 3 maanden voordat je weer van de vlooien af bent. Zo lang duurt het minimaal om de levenscyclus van de vlo te doorbreken. We hebben alvast wat praktische behandeltips voor je verzameld.  

 > Controleer je hond op vlooien

Maandenlang beschermd met één behandeling

Ben je op zoek naar een eenvoudige, maar effectieve en langdurige behandeling tegen vlooien? Ga dan beslist langs bij je dierenarts. Je dierenarts kent je hond door en door en kan goed adviseren welk vlooienmiddel en welke toedieningswijze (bijvoorbeeld kauwtablet of spot-on) het beste bij je dier past. Je dierenarts beschikt over geregistreerde, veilige middelen die je hond, met maar één behandeling, meerdere maanden beschermt tegen vlooien én teken.

Voor de beste aanpak van vlooien, is je dierenarts de aangewezen persoon!

> Naar behandeltips

De levenscyclus van de vlo

Vlooien komen niet alleen in de lente en zomer voor, maar ook in de herfst. Eigenlijk zolang er blaadjes aan de bomen hangen. Ze zijn het hele jaar door actief en planten zich in razend tempo voort. Zorg er dan ook voor dat je je hond, van vroege lente tot en met de herfst, preventief beschermt tegen vlooien. Doe je dat niet dan heb je kans op een vlooienplaag, ook in de winter. Als de verwarming weer aangaat in het najaar – ontpoppen de vlooien in huis en - heb je “de poppen aan het dansen”.

Als vlooien eenmaal binnen zijn, in je huis, kunnen ze overal eitjes achterlaten. Deze eitjes zijn zeer klein en zitten dan in je tapijt, bank, kieren, gaten en andere plaatsen waar je hond vaak ligt. Uit de eitjes komen larven, die al snel uitgroeien tot volwassen vlooien. Je huis kan dus zeer rap besmet raken. Brrr… De kunst is, om de vlooiencyclus in je huis zo spoedig mogelijk te doorbreken.

 

> Naar de meest gestelde vragen over vlooien

 Controleer je hond op vlooien

Behandel je huis en hond niet alleen tegen de volwassen vlooien. Pak ook de rest van de vlooiencyclus aan en bestrijd ook de eitjes, larven en poppen in de omgeving van je hond. Vergeet je niet je hond langdurig te beschermen tegen vlooien?

> Download behandeltips

Onze Facebookpagina is het volgen waard!

Heb je een Facebookaccount en wil je op de hoogte blijven van interessante hondenweetjes? Volg de Facebookpagina van MSD Animal Health! Op onze pagina vind je allerlei leuke, ontroerende, grappige berichten over huisdieren. Daarnaast kan je ook deelnemen aan quizzen en spelletjes. Kijk zelf maar eens wat je ervan vindt (vast héél leuk, wedden?).

Tip: volg #geenvlooien op social media voor meer informatie over deze vervelende parasieten.

> Naar Facebookpagina

 

Feiten op een rij...Wist jij dit al over vlooien?

Bloedzuigers

Zonder bloed kan de vlo niet overleven. 

Vlooien drinken tot wel 15 keer hun eigen gewicht aan bloed.

Witkleurige eitjes

De eitjes van de vlo zijn wit van kleur en vaak niet groter dan 0,5 mm.

Geen hoogtevrees

Vlooien zijn echte hoogspringers. Ze halen zo’n 350x hun eigen lichaamslengte.

Lintworm

Vlooien kunnen ook parasieten en ziekteverwekkers overbrengen op de mens, zoals een lintworm.

Warm plekje

Vlooien verstoppen zich het liefst op warme plekken, zoals in de oksels en bij de liezen.

Verschillende vlooienmiddelen

Er zijn meerdere vlooienmiddelen op de markt. Sommige werken kort, anderen wat langer. Je hebt ook producten die je hond tegen zowel vlooien als teken beschermen. Vraag je dierenarts om het beste advies!

Wist je dat...

...je hond naast vlooien ook teken mee naar binnen kan nemen? Zeker als je hond lekker buiten is geweest. In huis kan de teek op zoek gaan naar een andere gastheer. Misschien ben jij dat wel! Teken kunnen nogal wat ongemak veroorzaken bij je hond. Gelukkig beschikt je dierenarts over goede tekenmiddelen die je hond langdurig tegen vlooien en teken beschermen. Vraag je dierenarts om informatie!

> Bescherm je hond tegen teken

Veel gestelde vragen honden en vlooien

Heb je aanvullende vragen over de behandeling van vlooien bij je hond? Of wil je meer weten over vlooienpreventie? Dat komt mooi uit! We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Download hieronder de meest gestelde vragen over vlooien.

> Naar meest gestelde vragen over vlooien