1. Teken bij katten

Een teek bij je kat? Weg ermee!

Teken zijn vervelende parasieten die ziekteverwekkers kunnen overbrengen. Ook bij je kat! Teken bevinden zich in gras en struiken. En niet alleen in het bos. Wist je dat 31% van de tekenbeten bij mensen in eigen tuin wordt opgelopen?

Houdt je kat van lekker buiten spelen? Controleer haar dan regelmatig op teken. Want een teek die door je kat mee naar huis wordt genomen kan van je kat afvallen en jou of je gezinsleden alsnog bijten! Zorg dus voor een preventieve aanpak om je hele gezin te beschermen.

Dat is zeker nodig van maart tot en met november - periode wanneer teken in Nederland actief zijn - en kan zelfs verstandig zijn in warme winters. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen bij de dierenarts verkrijgbaar om je kat maandelijks of langdurig te beschermen tegen teken. Je dierenarts helpt je graag met advies.

> Levenscyclus van een teek > Teken verwijderen
   
> Je kat en gezin beschermen

> Waar teken voorkomen

Kat loopt teken op in eigen tuin!

Niet iederen denkt bij katten direct aan teken. Toch loopt je kat wel degelijk kans op een vervelende tekenbeet. Zeker als je kat veel in de tuin komt...maar liefst 31% van de tekenbeten bij mensen wordt opgelopen in tuinen.

Daarnaast verstoppen teken zich in het bos, in parken, duinen en speeltuinen. Bovendien zijn katten roofdieren: ze jagen op muizen en vogels die ook teken verspreiden!

Je kat is veel beter af zonder teken, dat is zeker. Teken zuigen bloed én kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Je huisdier beschermen tegen een tekenbeet is dan ook echt belangrijk. Gelukkig kan je heel wat maatregelen treffen tegen deze vervelende parasieten.

> Maatregelen

Feit: katteneigenaren lopen meer risico op een tekenbeet

Als je buiten bent, kan je zelf een tekenbeet oplopen. Maar je kat kan ook teken mee naar binnen nemen. Daar kan die teek dan weer op zoek gaan een nieuwe gastheer...en dat kan jij zijn! Bah! Slaapt je kat bij je op bed? Dan wil je al helemaal geen teken in de buurt. Toch? Een teek tussen de lakens slaapt niet echt lekker…

Wist je dat.... je als katteneigenaar maar liefst 1,5x meer kans loopt op een tekenbeet dan iemand zonder huisdier? Daarbij wordt in Nederland jaarlijks bij 27.000 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld.

Het bestrijden van teken gaat dus niet alleen het welzijn van je kat aan, maar ook de gezondheid van jezelf en je gezin. Controleer je kat regelmatig op teken. Zie je een teek tussen de haren van je kat? Zorg voor een veilige en snelle verwijdering.

Vraag je dierenarts naar middelen, die je kat met één behandeling maandenlang beschermen tegen teken en vlooien.

> Maandenlange bescherming

> Veilig een teek verwijderen

Warmer dan 7°C? Dan zijn teken al actief: ook in je tuin!

Hoewel de media met name in het voorjaar berichten over teken, zijn er al teken zodra het buiten warmer is dan 7°C. Dat betekent dat je eigenlijk al voor het begin van de lente tot aan het einde van de herfst alert moet zijn op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen teken nog actief zijn.

De meeste tekenbeten worden door mensen opgelopen in bossen (43%), tuinen (31%) en duinen (7%). Teken schuilen vaak in het gras op schaduwrijke plekken. Ze zijn slechts enkele millimeters groot en daarom moeilijk te ontdekken. Zeker tussen de haren van je kat. Goed opletten dus!

Volgens Tekenradar.nl liep dit jaar de tekenactiviteit al eind februari op tot 'Hoog' en 'Zeer hoog'. "Overal waar je groen hebt zou je teken actief kunnen zien", aldus Arnold van Vliet, bioloog Universiteit Wageningen. Door de vele hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, waarschuwt ook het RIVM om nu al extra alert te zijn op teken.

> Artikel “Dierenarts–parasitoloog Dr. Paul Overgaauw over tekenbestrijding”

Bescherm je kat van maart tot en met november!

Hoe vaak je je kat ook controleert op teken: je kan er altijd een over het hoofd zien. Vind ze ook maar eens in de harige vacht van je kat!  Als teken nog geen bloed hebben gezogen, zijn ze maar enkele millimeters groot. Als larve en nimf zijn teken nóg kleiner en al helemaal niet te zien.

Teken zitten niet alleen in de vacht van je kat, maar ook op plekken waar je van je kat lang niet altijd aan mag komen. Tussen de tenen of in de liezen bijvoorbeeld.

Gelukkig beschikt je dierenarts over innovatieve middelen, die je kat voor één of meteen meerdere maanden beschermen tegen teken en vlooien. Zorg er in ieder geval voor dat je kat van maart tot en met november beschermd is, want dan zijn teken actief in Nederland (en zelfs tijdens warme winters).   Vraag je dierenarts om persoonlijk advies! 

 

 7 tips voor het verwijderen van teken

  • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
  • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
  • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
  • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
  • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

 Bekijk ook eens de animatie hier links.

> Download factsheet teek verwijderen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wees voorbereid op teken. Draag een tekentang aan je sleutelbos of doe een tekenkaart in je portemonnee. Je kan dan direct handelen wanneer je met een tekenbeet te maken krijgt. op www.tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn in Nederland.

> Naar tekenradar

Je dierenarts geeft het beste advies!

Wanneer je je kat beschermt tegen teken en vlooien, wil je uiteraard een veilig en betrouwbaar diergeneesmiddel. Een huis-tuin-keukenmiddel zoals bijvoorbeeld karnemelk is niet werkzaam en knoflook is zelfs giftig voor je kat! Je dierenarts schrijft je kat diergeneesmiddeken voor waarvan de veiligheid en effectiviteit uitgebreid zijn onderzocht.

Vraag daarom altijd advies aan je dierenarts. Je arts kent je huisdier als geen ander en weet precies welke oplossing het beste bij de situatie past. Kortom: Voor het beste advies ga je naar je dierenarts!

> Vind een dierenarts

4 levensstadia

Teken hebben vier levensstadia: ei, larve, nimf en 'adult' (volwassen teek).

Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en vrouwetje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

> de 4 levensstadia van een teek 

Schaduw is favoriet

Teken verstoppen zich graag op schaduwrijke plekken; meestal in het hoge gras.

Al actief bij 7 °C

Teken kunnen het hele jaar voorkomen. Teken zijn al actief bij temperaturen van 7°C. Dus van het vroege voorjaar tot en met de late herfst. En bij milde winters ook ’s winters.

> Wanneer zijn teken actief

Snel verwijderen

Teken moet je zo snel mogelijk verwijderen. Hoe langer een geïnfecteerde teek vastzit, hoe groter de kans op een infectie.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De meest bekende is de ziekte van Lyme.

> Lees meer over de ziekte van Lyme bij de mens

850 tekensoorten

Er zijn meer dan 850 tekensoorten. In ons land komt de schapenteek (Ixodes ricinus) het meest voor.

> De meest voorkomende teken

Zeer klein

Teken zijn nauwelijks zichtbaar, doordat ze maar halve tot enkele millimeters ‘groot’ zijn.

>  Van teekje tot teek

Kijk op Tekenradar!

Bezoek tekenradar.nl en zie waar en wanneer teken in Nederland actief zijn.

Wist je dat...

...je kat na een bezoek in de tuin zowel teken als vlooien mee naar binnen kan nemen? Voor je het weet heb je een vlooienplaag in huis en duurt het een paar maanden voor je daar weer vanaf bent. Houd je kat én je huis vlo- en tekenvrij en bescherm je kat tegen deze vervelende parasieten!

> Voorkom vlooien bij je kat

Levenscyclus van een teek

In Nederland wordt de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek (lxodes ricinus). De schapenteek kent een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren: meestal op de gastheer. Als de eieren rijp zijn (herfst) legt het vrouwtje deze op de bodem (1000-2000 eieren) waarna zij sterft. Mannetjes kunnen meerdere keren paren, hebben geen bloed nodig en zullen dus ook niet bijten.

In het volgende voorjaar komen de larven uit, die zich voeden aan kleine knaagdieren (muizen) en vogels. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, die in winterrust gaan. In het volgende jaar voeden de actieve nimfen zich aan zoogdieren en vogels. Aan het einde van de zomer vervelt de nimf tot volwassen teek. De volwassen teken gaan in het volgend voorjaar op zoek naar een gastheer zoals een kat, een ree, hert of mens, maar ook schapen, runderen en paarden kunnen als voedselbron dienen.

Nóg meer feiten over teken

Hoe herken ik een tekenbeet?

Doordat teken heel klein (enkele millimeters groot) zijn, kan je ze soms maar moeilijk ontdekken tussen de haren van je kat. Ze lijken een beetje op spinnetjes en hebben een ovaal lijf. Vaak zijn teken bruin of zwart van kleur.

Hoe ziet een teek eruit?

Teken zijn kleine spinachtigen en hebben van boven een ronde, ovale vorm. Ze zijn maar enkele millimeters groot en daarom heel lastig te ontdekken tussen de harige vacht van je kat. De meeste teken zijn bruin of zwart. Wanneer de teek bloed zuigt, wordt de teek groter en vaak lichter van kleur.

Wat te doen als je zelf bent gebeten door een teek?

De RIVM heeft een uitgebreide folder met daarin onder andere beschreven wat te doen bij een tekenbeet.

> Lees hier de RIVM folder

 

 

Vraag je dierenarts om advies!

Wil je aanvullende informatie over teken- en tekenbestrijding bij je kat?  Vraag je dierenarts om advies!