1. Teken bij honden

Een tekenbeet bij je hond?

Een teek is een vervelende parasiet die ziekteverwekkers kan overbrengen. Denk aan de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet kan overal worden opgelopen; zoals in het bos en in tuinen. Het is dan ook belangrijk om jezelf en je hond regelmatig te controleren en een eventuele teek direct te verwijderen.

Nog beter: zorg dat je hond maandenlang beschermd is tegen teken! Hieronder lees je hoe.

> Gevaren en ongemakken > Teken verwijderen 
> Je hond beschermen > Waar teken voorkomenLevenscyclus van de teek

In Nederland wordt de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek (lxodes ricinus). De schapenteek kent een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren: meestal op de gastheer. Als de eieren rijp zijn (herfst) legt het vrouwtje deze op de bodem (1000-2000 eieren) waarna zij sterft. Mannetjes kunnen meerdere keren paren, hebben geen bloed nodig en zullen dus ook niet bijten.

In het volgende voorjaar komen de larven uit, die zich voeden aan kleine knaagdieren (muizen) en vogels. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, die in winterrust gaan. In het volgende jaar voeden de actieve nimfen zich aan zoogdieren en vogels. Aan het einde van de zomer vervelt de nimf tot volwassen teek. De volwassen teken gaan in het volgend voorjaar op zoek naar een gastheer zoals een kat of hond, een ree, hert of mens, maar ook schapen, runderen en paarden kunnen als voedselbron dienen.

Feit: hondeneigenaren hebben meer risico op een tekenbeet

Niet leuk, wel waar: als hondeneigenaar heb je maar liefst 1,5 meer kans op een tekenbeet. Wie denkt dat mensen tekenbeten alleen in het bos (43%) oplopen, komt bedrogen uit. Ook in eigen tuin worden mensen gebeten door teken. Tuinen (31%) zijn een geliefde verstopplek, maar teken zitten ook in parken, duinen en speeltuinen. Jaarlijks krijgen 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme.

Teken kunnen ook ziekteverwekkers op honden overdragen. Honden kunnen bovendien levende teken mee naar huis nemen! Preventie is dus echt hard nodig. Gelukkig zijn er maatregelen om zo min mogelijk last te hebben van deze parasieten.

> Maatregelen

> Factsheet gevolgen tekenbeet

Teken: ook voor je hond geen pretje!


Niet alleen jijzelf, maar ook je hond is veel beter af zonder teken. Teken bijten en zuigen bloed. Bovendien kunnen teken bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Denk dus niet alleen aan de gezondheidsrisico’s van jezelf en je gezin, maar ook zeker aan het welzijn van je hond!

Controleer je hond regelmatig op teken. Tref je een teek aan? Zorg voor een snelle en veilige verwijdering.

Er zijn effectieve middelen tegen teken verkrijgbaar, die met 1 behandeling je hond maandenlang beschermen! Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

> Maandenlange bescherming

> Veilig een teek verwijderen

Zo kom je met teken in aanraking

Je kan zelf een tekenbeet in de natuur oplopen, maar je kan ook via je hond in aanraking komen met teken. Je hond kan namelijk een teek meenemen naar huis. Mogelijk gaat de teek in je woning op zoek naar een nieuwe gastheer. Met een beetje pech ben jij dat.

Nog een ongelukkig feitje: zodra het buiten warmer is dan 7 °C, worden teken actief. Dat betekent dat je vanaf het vroege voorjaar tot en met het najaar alert moet blijven op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen ze nog actief zijn…

Teken bijten met name in bossen (43%), tuinen (31%) en duinen (7%). Ze verstoppen zich vaak in het gras; meestal in de schaduw. Omdat ze maar enkele millimeters groot zijn, zijn ze nauwelijks met het blote oog te zien. Zeker niet op een harige vacht. Goed opletten dus!

> Artikel “Dierenarts–parasitoloog Dr. Paul Overgaauw over tekenbestrijding”

1x behandelen, maandenlang beschermd tegen teken

Hoe vaak je je hond ook controleert op teken: er kan er altijd een ontsnappen aan je zicht. Sommige teken zijn ook zo klein! Probeer ze maar eens te ontdekken in een harige vacht… Een goede bescherming tegen teken, biedt dan ook extra zekerheid.

Gelukkig zijn er vlooien- en tekenproducten die je hond met één behandeling maandenlang beschermen. Dat scheelt elke maand een hoop gedoe. Vraag je dierenarts om persoonlijk advies!

Een teek bij je hond verwijderen

Controleer je hond en jezelf regelmatig op teken, vooral nadat jullie in het groen zijn geweest. Vind je een teek? Dan is het belangrijk om hem zo snel en veilig mogelijk te verwijderen met een tekenverwijderaar, zoals een tekentang of tekenkaart.

Gelukkig is het verwijderen van een teek bij je hond gemakkelijker dan je denkt. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe beter. Dus helpen we je met deze animatie op weg. Liever lezen hoe je een teek verwijdert? Kan ook.

Vind je het toch te spannend? Laat de teek dan door je dierenarts verwijderen. Dan kan hij of zij je hond meteen grondig controleren op meer teken en je het beste advies geven over bescherming.

> Factsheet hoe verwijder ik een teek.pdf

Wees voorbereid

Bevestig een tekentang aan je sleutelbos of doe een tekenkaart in je portemonnee. Dan heb je altijd materiaal bij de hand als je met een tekenbeet te maken krijgt. Op tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn in Nederland.

Neem je je hond gezellig mee naar het buitenland? Zorg dan ook dat je je hond beschermt tegen exotische parasieten, zoals hartwormmuggen en zandvliegen. Vraag je dierenarts om advies.

> Naar tekenradar

> Factsheet teek verwijderen

Je dierenarts geeft het beste advies!

Kies voor geregistreerde diergeneesmiddelen tegen teken. Deze middelen zijn uitgebreid onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Een huis-tuin-en-keukenmiddel zoals bijvoorbeeld karnemelk is niet werkzaam en knoflook is zelfs giftig voor je hond.

Wil je het beste voor je dier, vraag dan je dierenarts om persoonlijk advies. Je dierenarts kent je hond en zijn of haar gezondheid en verstrekt uitsluitend geregistreerde middelen waarvan de effectiviteit is bewezen.

Kortom: voor het beste advies ga je naar je dierenarts!

 

 

Volg ons op Facebook

Voor je dagelijkse dosis dierennieuws, is het beslist de moeite waard om de Facebookpagina van MSD Animal Health te volgen. Deze pagina staat vol met tips en wetenswaardigheden over honden. Soms serieus, soms met een knipoog.

Ga je ons volgen? Dat vinden we heel leuk! We houden van fans. ;-)
Ook via de hashtag #geenteken kan je een boel informatie over deze vervelende parasieten terugvinden.

 

> Naar Facebookpagina

Favoriete verstopplekken

Teken houden zich graag schuil in het gras; meestal in de schaduw.

> Favoriete verstopplek teken

Hele jaar door

Teken vormen het hele jaar door een risico. Teken zijn al actief bij temperaturen van 7 °C. Dus van het vroege voorjaar tot en met de late herfst. En bij milde winters ook ’s winters.

> Wanneer zijn teken actief

Ziekte van Lyme

Teken kunnen verschillende ziekten overdragen. De meest bekende is de ziekte van Lyme.

> Lees meer over de ziekte van Lyme bij de mens

Babesiose

Een andere bekende aandoening is Babesiose; een door teken overgedragen bloedparasiet.

> Lees meer over Babesiose

850 soorten

Er zijn meer dan 850 tekensoorten. In Nederland komt Ixodes ricinus het meest voor.

> De meest voorkomende teken

Kleine spinachtigen

Teken variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters.

>  Van teekje tot teek

Tip: Tekenradar!

Op tekenradar.nl zie je waar en wanneer teken in Nederland actief zijn.

Wist je dat…

…je hond naast teken ook vlooien mee naar binnen kan nemen na een wandeling? Helaas blijft het nooit bij één vlo. Voordat je het weet zit het hele huis vol met deze kriebels en heb je een vlooienplaag. Houd je hond én je huis jeukvrij en bescherm je viervoeter tegen vlooien.
 

> Voorkom vlooien bij je hond

Vragen die je nu misschien nog hebt:

Hoe herken ik een tekenbeet?

Doordat teken heel klein (enkele millimeters groot) zijn, kan je ze soms maar moeilijk ontdekken tussen de haren van je hond. Ze lijken een beetje op spinnetjes en hebben een ovaal lijf. Vaak zijn teken bruin of zwart van kleur.

Hoe ziet een teek eruit?

Teken zijn kleine spinachtigen en hebben van boven een ronde, ovale vorm. Ze zijn maar enkele millimeters groot en daarom heel lastig te ontdekken tussen de harige vacht van je hond De meeste teken zijn bruin of zwart. Wanneer de teek bloed zuigt, wordt de teek groter en vaak lichter van kleur.

Kan mijn kat ook teken krijgen?

Zeker! Ook je kat loopt uren door je tuin te struinen en in bomen en struiken te klimmen en klauteren. 31% van tekenbeten bij mensen worden opgelopen in de tuin. Je kat kan levende teken ook mee naar huis nemen!

Wat te doen als je zelf bent gebeten door een teek?

De RIVM heeft een uitgebreide folder met daarin onder andere beschreven wat te doen bij een tekenbeet.

> Lees hier de RIVM folder

 

 

Heb je nog andere vragen?

Neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts is de aangewezen persoon om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van een persoonlijk en goed advies.