1. Teken bij honden

Een teek bij je hond? Weg ermee!

Controleren. Direct verwijderen. Langdurig beschermen.

Een teek is een vervelende parasiet die ziekteverwekkers kan overbrengen. Denk aan de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet kan overal worden opgelopen; zoals in het bos en in tuinen. Het is dan ook belangrijk om jezelf en je hond regelmatig te controleren en een eventuele teek direct te verwijderen.

Nog beter: zorg dat je hond maandenlang beschermd is tegen teken! Hieronder lees je hoe.

> Gevaren en ongemakken > Teken verwijderen 
   
> Je hond beschermen > Waar teken voorkomen 7 tips voor het verwijderen van teken

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen.

> Je hond beschermen

> Hulp van je dierenarts

Feit: hondeneigenaren hebben meer risico op een tekenbeet

Je kan zelf een tekenbeet in de natuur oplopen, maar je kan ook via je hond in aanraking komen met teken. Honden nemen namelijk wel eens teken mee naar huis. In je woning kan de teek op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. Met een beetje pech ben jij dat. En heb je kinderen? Dan wil je al helemaal geen teken in de buurt. Toch?

Niet leuk, wel waar: als hondeneigenaar heb je maar liefst 1,5 meer kans op een tekenbeet dan iemand zonder huisdier! Daarbij krijgen jaarlijks 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme.

Teken kunnen ook ziekteverwekkers op honden overdragen. Preventie is dus echt hard nodig zowel voor het welzijn van je hond, als ook voor de gezondheid van jezelf en je gezin. Controleer je hond regelmatig op teken. Vergeet jezelf niet te controleren als je in het groen bent geweest. Verwijder een eventuele teek direct.

Er zijn effectieve middelen tegen teken verkrijgbaar, die met 1 behandeling je hond maandelang beschermen! Je dierenarts kan je er meer over vertellen. 

> Maandenlange bescherming

> Gevolgen tekenbeet

Warmer dan 7°C? Dan zijn teken actief: ook in je tuin!

Wie denkt dat mensen tekenbeten alleen in het bos (43%) oplopen, komt bedrogen uit. Ook in eigen tuin worden mensen gebeten door teken. Tuinen (31%) zijn een geliefde verstopplek voor teken, maar ze zitten ook in parken, duinen (7%) en speeltuinen. Teken verstoppen zich vaak in het gras; meestal in de schaduw. Omdat ze maar enkele millimeters groot zijn, zijn ze nauwelijks zichtbaar. Zeker niet tussen de haren van je hond. Let dan ook goed op!

Nog een ongelukkig feitje: zodra het buiten warmer is dan 7°C, worden teken actief. Dat betekent dat je al vanaf het vroege voorjaar tot en met het najaar alert moet blijven op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen ze nog actief zijn…

Dit jaar zijn teken er al vroeg bij, al eind februari liep de tekenactiviteit volgens Tekenradar.nl op tot 'Hoog' en 'Zeer hoog'. "Overal waar je groen hebt zou je teken actief kunnen zien", aldus Arnold van Vliet, bioloog Universiteit Wageningen. Door de vele hoge temperaturen in het voorjaar, waarschuwt ook het RIVM om extra alert te zijn op teken.

 > Artikel “Dierenarts–parasitoloog Dr. Paul Overgaauw over tekenbestrijding”

1x behandelen: maandenlang beschermd


Niet alleen jijzelf, maar ook je hond is veel beter af zonder teken. Teken bijten en zuigen bloed. Bovendien kunnen teken bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Denk dus niet alleen aan de gezondheidsrisico’s van jezelf en je gezin, maar ook zeker aan het welzijn van je hond!

Controleer je hond regelmatig, maar vergeet niet dat er altijd een kan ontsnappen aan je zicht. Teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot! Probeer ze maar eens te ontdekken in een harige vacht. Een goede bescherming tegen teken, biedt dan ook extra zekerheid. Gelukkig zijn er vlooien- en tekenproducten bij de dierenarts beschikbaar die je hond met één behandeling maandenlang beschermen. Dat scheelt elke maand een hoop gedoe.  Vraag je dierenarts om persoonlijk advies!

> Waarom naar de dierenarts?

> 7 tips voor het verwijderen van teken

Waarom je dierenarts een beter alternatief is dan Google!

Bij het zoeken op Internet word je overspoeld door informatie en zoekresultaten. Vaak is informatie over preventieve gezondheid en gezondheidsproblemen bij je huisdier niet geverifiëerd en werkt daarom tegenstrijdig. Jammer eigenlijk, want deze informatie is van vitaal belang om de juiste keuze te maken. Zo zijn huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals bijvoorbeeld karnemelk niet werkzaam tegen teken en knoflook is zelfs giftig voor je hond.

Je dierenarts adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Wil je het beste voor je hond, vraag dan je dierenarts om persoonlijk advies: 

 • Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.
 • Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.
 • Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.
 • Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.

Kortom: staar je niet blind op Google zoekresultaten, ga naar je dierenarts voor het beste advies!

> Vind een dierenarts

 

 

Voorbereid erop uit!

Bevestig een tekentang aan je sleutelbos of doe een tekenkaart in je portemonnee. Dan heb je altijd materiaal bij de hand als je met een tekenbeet te maken krijgt. Op tekenradar.nl kun je zien waar en wanneer teken actief zijn in Nederland.

Neem je je hond gezellig mee naar het buitenland? Zorg dan ook dat je je hond beschermt tegen exotische parasieten, zoals hartwormmuggen en zandvliegen. Vraag je dierenarts om advies.

> Naar tekenradar

> Factsheet teek verwijderen

Favoriete verstopplekken

Teken houden zich graag schuil in het gras; meestal in de schaduw.

> Favoriete verstopplek teken

Hele jaar door

Teken vormen het hele jaar door een risico. Teken zijn al actief bij temperaturen van 7 °C. Dus van het vroege voorjaar tot en met de late herfst. En bij milde winters ook ’s winters.

> Wanneer zijn teken actief

Ziekte van Lyme

Teken kunnen verschillende ziekten overdragen. De meest bekende is de ziekte van Lyme.

> Lees meer over de ziekte van Lyme bij de mens

Babesiose

Een andere bekende aandoening is Babesiose; een door teken overgedragen bloedparasiet.

> Lees meer over Babesiose

850 soorten

Er zijn meer dan 850 tekensoorten. In Nederland komt Ixodes ricinus het meest voor.

> De meest voorkomende teken

Kleine spinachtigen

Teken variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters.

>  Van teekje tot teek

Tip: Tekenradar!

Op tekenradar.nl zie je waar en wanneer teken in Nederland actief zijn.

Wist je dat…

…je hond naast teken ook vlooien mee naar binnen kan nemen na een wandeling? Helaas blijft het nooit bij één vlo. Voordat je het weet zit het hele huis vol met deze kriebels en heb je een vlooienplaag. Houd je hond én je huis jeukvrij en bescherm je viervoeter tegen vlooien.
 

> Voorkom vlooien bij je hond

Levenscyclus van de teek

In Nederland wordt de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken, hoofdzakelijk overgebracht door de schapenteek (lxodes ricinus). De schapenteek kent een levenscyclus van 3 tot 4 jaar, afhankelijk van het klimaat.

Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat. De volwassen mannetjes en vrouwtjes paren: meestal op de gastheer. Als de eieren rijp zijn (herfst) legt het vrouwtje deze op de bodem (1000-2000 eieren) waarna zij sterft. Mannetjes kunnen meerdere keren paren, hebben geen bloed nodig en zullen dus ook niet bijten.

In het volgende voorjaar komen de larven uit, die zich voeden aan kleine knaagdieren (muizen) en vogels. Aan het einde van de zomer vervellen de larven tot nimfen, die in winterrust gaan. In het volgende jaar voeden de actieve nimfen zich aan zoogdieren en vogels. Aan het einde van de zomer vervelt de nimf tot volwassen teek. De volwassen teken gaan in het volgend voorjaar op zoek naar een gastheer zoals een kat of hond, een ree, hert of mens, maar ook schapen, runderen en paarden kunnen als voedselbron dienen.

Vragen die je nu misschien nog hebt:

Hoe herken ik een tekenbeet?

Doordat teken heel klein (enkele millimeters groot) zijn, kan je ze soms maar moeilijk ontdekken tussen de haren van je hond. Ze lijken een beetje op spinnetjes en hebben een ovaal lijf. Vaak zijn teken bruin of zwart van kleur.

Hoe ziet een teek eruit?

Teken zijn kleine spinachtigen en hebben van boven een ronde, ovale vorm. Ze zijn maar enkele millimeters groot en daarom heel lastig te ontdekken tussen de harige vacht van je hond De meeste teken zijn bruin of zwart. Wanneer de teek bloed zuigt, wordt de teek groter en vaak lichter van kleur.

Kan mijn kat ook teken krijgen?

Zeker! Ook je kat loopt uren door je tuin te struinen en in bomen en struiken te klimmen en klauteren. 31% van tekenbeten bij mensen worden opgelopen in de tuin. Je kat kan levende teken ook mee naar huis nemen!

Wat te doen als je zelf bent gebeten door een teek?

De RIVM heeft een uitgebreide folder met daarin onder andere beschreven wat te doen bij een tekenbeet.

> Lees hier de RIVM folder

 

 

Heb je nog andere vragen?

Neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts is de aangewezen persoon om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van een persoonlijk en goed advies.