1. STAP naar de dierenarts

Tekenseizoen is in volle gang! Gebruik de STAP-methode.

Van teken zijn we tot en met november nog niet af! Bescherm je kat of hond langdurig tegen teken.

Het is nu hoogseizoen voor teken. Maar wist u dat teken actief blijven tot en met november en zelfs nog in warme winters - zolang het buiten boven 7°C is? Daarom doet je er goed aan je kat of hond langdurig te beschermen.

Uiteraard voor de welzijn van je huisdier, maar ook om jezelf en je gezin te beschermen. Want wist je dat katten- en hondeneigenaren 50% meer kans lopen op een tekenbeet dan mensen zonder huisdieren? Onbeschermde katten en honden kunnen teken levend mee naar huis nemen.

Gebruik STAP - een methode die helpt in actie te komen tegen teken voor je huisdier en je gezin. Op deze pagina lees je meer!

 

> Maak kennis met STAP > Gratis STAP tekenkaart

 
Haal nu een GRATIS tekenkaart bij je dierenarts.

Je dierenarts weet het allerbest hoe je je hond of kat het beste kan beschermen tegen teken in het najaar. Ga langs bij je dierenarts voor het beste tekenadvies en ontvang meteen een gratis STAP tekenkaart* om eenvoudig teken mee te verwijderen. 

* Zolang de voorraad strekt

 


> Naar de gratis tekenkaart

Maak kennis met STAP!

Handelen volgens de STAP-methode helpt gezondheidsproblemen bij jezelf, je gezin en je dier te voorkomen. STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier handelingen, die je het hele jaar rond kunt gebruiken in de strijd tegen teken.

 


> Naar STAP 1: Teken signaleren

 
Maandelijks of langdurig?

Hoe bescherm je jouw kat tegen teken? Maandelijks of langdurig? Welke aanpak je ook kiest, het is belangrijk om tijdens het gehele tekenseizoen te blijven beschermen. Dat is VAN MAART tot en met NOVEMBER en zelfs nog in warme winters. 

Er zijn diergeneesmiddelen die één maand beschermen of juist meerdere maanden. Vraag je dierenarts om advies om je huisdier effectief te beschermen.
 
> Beste teken-preventie 

Wist je dat...

...dierenartsen en parasitologen adviseren om katten en honden die buiten komen, al vanaf begin maart tot eind november en tijdens warme winters, te beschermen tegen teken?

 

STAP 1: Signaleren 

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken!

Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

> Naar STAP 2: Teken verwijderen

 

STAP 2: Teek verwijderen

Signaleer je een teek bij jezelf, je kat en/of hond? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek.

> 7 tips om teken te verwijderen

> Naar STAP 3: Advies van de (dieren)arts

 

STAP 3: Advies bij de (dieren)arts 

Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting.

Informeer ook bij je dierenarts hoe je je hond of kat het beste kunt beschermen tegen teken in het najaar. Je dierenarts geeft een persoonlijk advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie en adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je kat of hond. 

> Naar STAP 4: Preventie

 

  

 

 

 

 

Haal GRATIS tekenkaart bij je dierenarts*

Informeer bij je dierenarts naar een gratis STAP-tekenkaart. Deze tekenkaart heeft het formaat van een creditkaart, zodat je deze makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Met deze tekenkaart kan je eenvoudig teken bij jezelf en je huisdier uit de huid verwijderen.

* Zolang de voorraad strekt

> Vind een dierenarts

 

 

 

 

STAP 4: Preventie 

Wie tegen teken wil beschermen, beschermt zijn huisdier preventief! Wacht dus niet tot je een teek ziet, want dan ben je eigenlijk al te laat.

Teken wil je het liefst voorkomen. Voor je huisdier bestaan verschillende producten in verschillende toedieningsvormen (spot-on, tablet of band) die gemiddeld een maand of juist meerdere maanden beschermen tegen teken. Vraag je dierenarts om een product dat het beste bij jouw huisdier past.

Vergeet ook niet jezelf goed te beschermen als je het groen in gaat. Lees onze 8 tips:

> 8 tips om je te beschermen tegen teken

> Waarom naar de dierenarts

 

7 tips voor het verwijderen van een teek

 1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
 2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
 3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 4. lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
 5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep.
 6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
 7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
> Gratis tekenkaart  > Lees meer over STAP 

 

 

Er op uit in het groen?

8 tips om jezelf te beschermen tegen teken

 1. Draag zoveel mogelijk dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen.
 2. Stop als het even kan je broek in je sokken. Niet zo charmant, wel effectief!
 3. Loop zoveel mogelijk op de paden (i.p.v. hoog gras en dichte begroeiing).
 4. Spuit insectenwerende middelen zoals DEET op je kleding. Let op: niet elk middel is geschikt om te gebruiken bij kinderen. Lees vooraf goed de bijsluiter.
 5. Smeer je onbedekte huid ook in met DEET. Controleer vooraf goed de bijsluiter en ga na vanaf welke leeftijd je DEET mag gebruiken.
 6. Neem altijd een tekenkaart of tekenpincet mee.
 7. Draag lichte kleding als je actief bent in de natuur. Teken zijn dan beter zichtbaar.
 8. Blijf jezelf, je gezin en je huisdieren dagelijks controleren op teken. Ook in het najaar! Kijk vooral op hun favoriete verstopplekken!

> Toch een teek? STAP!

 

Waarom je dierenarts een beter alternatief is dan Google!

Bij het zoeken op Internet word je overspoeld door informatie en zoekresultaten. Vaak is informatie over preventieve gezondheid en gezondheidsproblemen bij je huisdier niet geverifiëerd en werkt daarom tegenstrijdig. Jammer eigenlijk, want deze informatie is van vitaal belang om de juiste keuze te maken. Zo zijn huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals bijvoorbeeld karnemelk niet werkzaam tegen teken en knoflook is zelfs giftig voor je hond.

Je dierenarts adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Wil je het beste voor je hond, vraag dan je dierenarts om persoonlijk advies: 

 • Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.
 • Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.
 • Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.
 • Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.

Kortom: staar je niet blind op Google zoekresultaten, ga naar je dierenarts voor het beste advies!

> Vind een dierenarts