1. STAP naar de dierenarts

Teken? Ook in het najaar! Volg de STAP-methode!

Teken blijven actief tot en met november! Bescherm je huisdier en gezin!

In de herfst zijn veel diereigenaren minder alert op teken. Maar wist je dat teken ook in het najaar actief zijn? Bovendien hebben honden- en katteneigenaren maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet.  Onbeschermde dieren kunnen levende teken mee naar huis nemen. Om jezelf te beschermen, is het dus zaak óók je huisdier te beschermen! Ook in deze periode! Gebruik hiervoor de STAP-methode die je precies vertelt hoe je in actie komt tegen teken.

 

Boven 7◦c blijven TEKEN ACTIEF.

Wist je, dat dierenartsen en parasitologen adviseren om katten en honden die buiten komen, vanaf begin maart tot eind november te beschermen tegen teken? En zelfs tijdens warme winters. Vergeet ook jezelf niet te controleren op teken als je in de natuur bent geweest. Dus ook in de herfst.

 
> Naar STAP 1

Maak kennis met STAP!

Handelen volgens de STAP-methode helpt gezondheidsproblemen bij jezelf, je gezin en je dier te voorkomen. STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier handelingen, die je het hele jaar rond kunt gebruiken in de strijd tegen teken.

 

> Bekijk animatie

 

 

7 tips om een teek te verwijderen

 1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
 2. Pak de teek goed beet, maar knijp niet in het lichaam van de teek.
 3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.

> Lees meer

STAP 1: Signaleren 

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken! Ja, zolang het buiten warmer is
dan 7°C, blijven teken actief. Dat kan zelfs tijdens warme winters! Controleer je hond of kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot!

> Naar STAP 2: Teken verwijderen

STAP 2: Teek verwijderen

 

Signaleer je een teek bij jezelf, je kat en/of hond? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek. Bekijk hier ook de animatie.

 

> Bekijk animatie "Teek verwijderen"

> Naar STAP 3: Advies bij de dierenarts

7 tips voor het verwijderen van een teek

 1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
 2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
 3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 4. lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
 5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep.
 6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
 7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.

> Lees meer over STAP

STAP 3: Advies bij de (dieren)arts 

Heb je een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting. Informeer ook bij je dierenarts naar een middel dat teken bij je hond of kat zoveel mogelijk helpt voorkomen. Uiteraard voor het welzijn en de gezondheid van je huisdier, maar ook omdat onbehandelde dieren weleens teken naar je tuin of je huis meenemen. Eenmaal thuis kunnen deze parasieten ‘loslaten’ en opnieuw bijten... ook jou of je gezin! 

Je dierenarts adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit en geeft een persoonlijk advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je kat of hond. 

> Vind een dierenarts

> Naar STAP 4: Preventie

 

STAP 4: Preventie 

Teken wil je het liefst voorkomen. Zeker gezien teken bacteriën, virussen en andere parasieten kunnen overbrengen. Bescherm jezelf en je huisdier daarom preventief tegen teken. Ga je het groen in? Bedek zoveel mogelijk je huid en smeer onbedekte huid met DEET in. 

Voor je huisdier bestaan verschillende producten in verschillende toedieningsvormen (spot-on, tablet of band) die gemiddeld een maand of juist meerdere maanden beschermen tegen teken. Wist je, dat dierenartsen en parasitologen adviseren om katten en honden die buiten komen, al vanaf begin maart tot eind november en tijdens warme winters, te beschermen tegen teken? Wacht dus niet tot je huisdier (weer) een teek heeft, want dan ben je eigenlijk al te laat. Vraag je dierenarts om een product dat het beste bij jouw huisdier past.

> 8 tips om je te beschermen tegen teken

Erop uit in de herfst?

8 tips om jezelf te beschermen tegen teken

 1. Draag zoveel mogelijk dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen.
 2. Stop als het even kan je broek in je sokken. Niet zo charmant, wel effectief!
 3. Loop zoveel mogelijk op de paden (i.p.v. hoog gras en dichte begroeiing).
 4. Spuit insectenwerenden middelen zoals Permetrine of DEET op je kleding. Let op: niet elk middel is geschikt om te gebruiken bij kinderen. Lees vooraf goed de bijsluiter.
 5. Smeer je onbedekte huid ook in met DEET. Controleer vooraf goed de bijsluiter en ga na vanaf welke leeftijd je DEET mag gebruiken.
 6. Neem altijd een tekenkaart of tekenpincet mee.
 7. Draag lichte kleding als je actief bent in het groen. Teken zijn dan beter zichtbaar.
 8. Blijf jezelf, je gezin en je huisdieren dagelijks controleren op teken. Ook in de herfst! Kijk vooral op hun favoriete verstopplekken!

> Toch een teek? STAP!

> Teken- en vlooienpreventie