1. Vlooien en teken

Geef je kat of hond een voorjaar zonder zorgen!

VLOOIEN? TEKEN? DACHT HET NIET!

De lentekriebels zijn in volle gang. Het is weer langer licht, de vogeltjes fluiten en de zon begint te schijnen. Hop, lekker naar buiten, samen met je huisdier. Zorg er wel voor dat je de vervelende lentekriebels, zoals teken en vlooien, ver uit de buurt van jezelf en je dier houdt…..

Geef je kat of hond een voorjaar zonder zorgen. Vraag je dierenarts naar langdurige bescherming en je huisdier blijft maandenlang beschermd met slechts één behandeling! #geenvlooien #geenteken

1x behandelen; maandenlang beschermd!

Natuurlijk wil je vlooien en teken voorkomen bij je dier en in je huis voorkomen. Maar dat moet ook weer niet te veel tijd kosten. Je hebt immers wel wat beters te doen: barbecue aan, struinen door de duinen, wandelen tot de avondzon verdwijnt.

Gelukkig zijn er vlooien- en tekenproducten die je hond of kat met slechts één behandeling maandenlang beschermen. Simpel, snel, maar wél effectief! Ga naar je dierenarts voor advies en geniet daarna vooral lekker van het voorjaar. 

> Tips tegen vlooien > Tips tegen teken

Help, vieze vlooien in mijn huis!

Wist je dat een vrouwtjesvlo tot wel vijftig eitjes per dag legt? En het probleem is, dat je vlooien vaak pas ziet, als het te laat is… Voordat je het weet heb je thuis last van een vlooienplaag! Larven en poppen van vlooien zitten dan tussen je bank, tapijt, kussens en beddengoed. Bah!

Als vlooien er eenmaal zijn, zullen ze niet zomaar verdwijnen. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om je huis weer vlovrij te krijgen.

Vlooien zijn niet alleen vies, maar ook heel vervelend voor je dier. Heb zelf maar de hele dag jeuk! Dieren met een vlooienallergie krabben zich zelfs tot bloedens toe. Vlooien kunnen daarnaast lintworm overbrengen en bloedarmoede veroorzaken bij puppy’s en kittens. Maar geen nood: we hebben goede tips om vlooien te bestrijden en om vlooienplaag in huis te voorkomen!

> Vlooien bij je kat > Vlooien bij je hond

Vraag je dierenarts om het beste advies!

Vlooien- en tekenproducten zijn op veel plekken verkrijgbaar, maar voor het beste advies ga je naar je dierenarts.
- Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.
- Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.
- Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.
- Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.


Kortom: Je dierenarts geeft het beste advies!

Vlooien … Vervelende bloedzuigers!

Vlooien zijn vervelende bloedzuigende beestjes, die veel jeuk en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. De ellende van vlooien is, dat je ze lang niet altijd ziet. Terwijl als ze er eenmaal zijn, ze niet zomaar verdwijnen. Zo kan één vlo maar liefst 2.500 eitjes leggen!

Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om je huis weer vlovrij te krijgen. En weet je waar die larven en poppen van vlooien het liefst zitten? Juist. Tussen je bank, tapijt, kussens en beddengoed. Bah!

> Weetjes over vlooien

Voorkom een vlooiencircus

Bescherm je hond of kat met een langwerkend product tegen vlooien. Dat geeft de meeste kans op succes! Blijf je hond of kat wel controleren op vlooien met een vlooienkam. Zie je zwarte korreltjes? Dat is waarschijnlijk vlooienpoep.

Leg een korreltje op een nat, wit papier. Kleurt het korreltje na enige tijd roodbruin, dan weet je zeker dat je met vlooien te maken hebt. Heeft je hond of kat al vlooien? Zo kom je ervan af!

> Pak vlooien aan!

31% van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin! 

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en overgebrachte ziekten bij dieren. Misschien heb je al wel eens een teek moeten verwijderen?

De meeste tekenbeten bij mensen worden opgelopen in het bos (43%), maar de tuin (31%) staat op een onverwacht hoge tweede plaats in Nederland. Ze houden zich schuil in het gras; meestal in de schaduw. Wanneer je een tekenbeet niet op tijd ontdekt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Zowel bij dieren als mensen. De bekendste tekenaandoening is de ziekte van Lyme.

> Teken verwijderen

Bron: Artikel ‘Waarom tekenbestrijding zo belangrijk is voor mens en dier’, Dr. Paul Overgaauw, dierenarts-parasitoloog

Snel teken verwijderen

Hoe sneller je een teek kunt verwijderen, hoe beter. Controleer je hond of kat dan ook dagelijks op teken. Om het risico op teken te verminderen, kan je een langwerkend middel tegen teken gebruiken. Vraag je dierenarts om het beste advies. Tip: informeer naar tekenproducten die ook tegen vlooien beschermen!

Tips voor het verwijderen van teken:
• Gebruik een puntig pincet, een goede tekentang of een tekenkaart.
• Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
• Trek m.b.v. de puntige pincet, tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
• Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt mogelijk de kans op besmetting!
• Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
• De tekentang/tekenpincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd of op een door de fabrikant aangegeven manier.
• Hoe sneller en zorgvuldiger verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.
• Tip! Noteer datum en plaats van een tekenbeet. Dit is nuttig als later blijkt dat de...

> lees meer

Alles over honden en katten:
Volg ons op Facebook!

Handige tips voor je hond of kat? Leuke weetjes over huisdieren? Volg ons op Facebook via ‘MSD Animal Health Nederland’. Nog leuker: deel je eigen tips en ervaringen met je hond of kat op onze pagina.

> Facebook MSD Animal health