1. Vlooien en teken

Geef je kat of hond een lente zonder zorgen!

VLOOIEN? TEKEN? DACHT HET NIET!

Voel jij ze ook al, de lentekriebels? Buiten is het weer langer licht, de vogeltjes fluiten en de zon begint te schijnen. We kunnen weer naar buiten! Ook fijn voor je huisdier, alhoewel die ook last kan hebben van de vervelende lentekriebels…

Geef je kat of hond en voorjaar zonder zorgen. Vraag je dierenarts naar langdurige bescherming en je huisdier blijft maandenlang beschermd met slechts één behandeling! #geenvlooien #geenteken

1x behandelen; langdurig beschermd!

Wie vlooien en teken wil voorkomen, moet daar geen dagtaak aan hebben. Je hebt in het voorjaar immers wel wat beters te doen: barbecue aan, struinen door de duinen, wandelen tot de avondzon verdwijnt. Logisch. Maar vlooien en teken wil je ook weer niet op je dier of in huis hebben …

Gelukkig zijn er ook vlooien- en tekenproducten die je hond of kat met slechts één behandeling langdurig beschermen. Simpel, snel en voor enkele maanden beschermd! Je dierenarts vertelt je graag meer. Geniet van het voorjaar!

> Tips tegen vlooien

> Tips tegen teken

Vraag je dierenarts om het beste advies!

Vlooien- en tekenproducten zijn op veel plekken verkrijgbaar, maar voor het beste advies ga je naar je dierenarts.
- Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.
- Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.
- Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.
- Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.


Kortom: Je dierenarts geeft het beste advies!

Vlooien … Vervelende bloedzuigers!

Vlooien zijn vervelende bloedzuigende beestjes, die veel jeuk en gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. De ellende van vlooien is, dat je ze lang niet altijd ziet. Terwijl als ze er eenmaal zijn, ze niet zomaar verdwijnen. Zo kan één vlo maar liefst 2.500 eitjes leggen!

Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om je huis weer vlovrij te krijgen. En weet je waar die larven en poppen van vlooien het liefst zitten? Juist. Tussen je bank, tapijt, kussens en beddengoed. Bah!

> Weetjes over vlooien

Voorkom een vlooiencircus

Bescherm je hond of kat met een langwerkend product tegen vlooien. Dat geeft de meeste kans op succes! Blijf je hond of kat wel controleren op vlooien met een vlooienkam. Zie je zwarte korreltjes? Dat is waarschijnlijk vlooienpoep.

Leg een korreltje op een nat, wit papier. Kleurt het korreltje na enige tijd roodbruin, dan weet je zeker dat je met vlooien te maken hebt. Heeft je hond of kat al vlooien? Zo kom je ervan af!

> Pak vlooien aan!

31% van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin! 

De laatste jaren is er een toename van het aantal teken en overgebrachte ziekten bij dieren. Misschien heb je al wel eens een teek moeten verwijderen?

De meeste tekenbeten worden opgelopen in het bos (43%), maar de tuin (31%) staat op een onverwacht hoge tweede plaats in Nederland. Ze houden zich schuil in het gras; meestal in de schaduw. Wanneer je een tekenbeet niet op tijd ontdekt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Zowel bij dieren als mensen. De bekendste tekenaandoening is de ziekte van Lyme.

> Teken verwijderen

Bron: Artikel ‘Waarom tekenbestrijding zo belangrijk is voor mens en dier’, Dr. Paul Overgaauw, dierenarts-parasitoloog

Snel teken verwijderen

Hoe sneller je een teek kunt verwijderen, hoe beter. Controleer je hond of kat dan ook dagelijks op teken. Om het risico op teken te verminderen, kan je een langwerkend middel tegen teken gebruiken. Vraag je dierenarts om het beste advies. Tip: informeer naar tekenproducten die ook tegen vlooien beschermen!

Tips voor het verwijderen van teken:
• Gebruik een puntig pincet, een goede tekentang of een tekenkaart.
• Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
• Trek m.b.v. de puntige pincet, tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
• Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt mogelijk de kans op besmetting!
• Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
• De tekentang/tekenpincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd of op een door de fabrikant aangegeven manier.
• Hoe sneller en zorgvuldiger verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.
• Tip! Noteer datum en plaats van een tekenbeet. Dit is nuttig als later blijkt dat de...

> lees meer

Alles over honden en katten:
Volg ons op Facebook!

Handige tips voor je hond of kat? Leuke weetjes over huisdieren? Volg ons op Facebook via ‘MSD Animal Health Nederland’. Nog leuker: deel je eigen tips en ervaringen met je hond of kat op onze pagina.

> Facebook MSD Animal health

Nederlandse dierenartsen verstrekken uitsluitend door de EMA goedgekeurde geneesmiddelen.

Download Statement Universiteit Utrecht 24.11.17

Lees artikel KNMvD