1. Vlooien en teken

Vlooien en teken

#STOPDEVLOOIENPLAAG

Niets is zo fijn als samen spelen of lekker naar buiten met je huisdier. Zorg er wel voor dat je je huisdier beschermt tegen vervelende parasieten, zoals wormen, teken en vlooien. Ook voor de gezondheid van mensen om je heen!

Vlooien? Teken? Wormen? Dat verdient geen enkele hond of kat. Vraag je dierenarts naar advies over ontwormen en/of vraag meteen naar bescherming tegen vlooien en teken. #geenwormen #geenvlooien #geenteken

De verwarming gaat weer aan

Na een van de warmste zomers in de Nederlandse geschiedenis zakt het kwik weer naar lagere temperaturen waarbij kachels worden opgestookt en de centrale verwarming ook aan gaat. Een opgewarmd huis is natuurlijk behaaglijk, maar ook een risico voor het ontstaan van vlooienplagen. De poppen van een vlo kunnen tot wel 300 dagen overleven en  wachten op het juiste moment om te ontpoppen. Zul je net zien dat dit gebeurt als je lekker de verwarming een graadje hoger zet. Daarom is het van belang om óók in het najaar je huisdier preventief en effectief te behandelen tegen dit ongedierte. Ga naar je dierenarts voor advies.

> Tips tegen vlooien

Help, vieze vlooien in mijn huis!

Wist je dat een vrouwtjesvlo tot wel vijftig eitjes per dag legt? En het probleem is, dat je vlooien vaak pas ziet, als het te laat is… Voordat je het weet heb je thuis last van een vlooienplaag! Larven en poppen van vlooien zitten dan tussen je bank, tapijt, kussens en beddengoed. Bah!

Als vlooien er eenmaal zijn, zullen ze niet zomaar verdwijnen. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden om je huis weer vlovrij te krijgen.

Vlooien zijn niet alleen vies, maar ook heel vervelend voor je dier. Heb zelf maar de hele dag jeuk! Dieren met een vlooienallergie krabben zich zelfs tot bloedens toe. Vlooien kunnen daarnaast lintworm overbrengen en bloedarmoede veroorzaken bij puppy’s en kittens. Maar geen nood: we hebben goede tips om vlooien te bestrijden en om een vlooienplaag in huis te voorkomen!

> Vlooien bij je kat > Vlooien bij je hond

Teken: waarom veel mensen angst hebben

Ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland zijn besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jaarlijks wordt 1 op de 10 personen gebeten door een teek en zo'n 27.000 mensen raken besmet met de ziekte van Lyme.  Wist je dat je als katten- of hondeneigenaar maar liefst 1,5 keer meer kans op een tekenbeet loopt? Je hond of kat kan bijvoorbeeld een teek mee naar huis nemen. In huis kan de teek weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer...misschien ben jij dat wel!

De meeste tekenbeten worden niet alleen opgelopen in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%)! Teken houden zich schuil in het gras, meestal in de schaduw. Ze zijn maar enkele millimeters groot en daarom heel lastig te ontdekken in de harige vacht van je dier.

Teken worden al actief bij een temperatuur boven de 7°C. Dit is dus vanaf het vroege voorjar tot laat in de herfst. Bij een milde winter komen teken zelfs het hele jaar voor! Ontdek direct hoe je een teek snel kunt verwijderen en je hond of kat kunt beschermen!

> Bescherm je hond tegen teken

> Bescherm je kat tegen teken 
> Verwijder teek bij je hond  > Verwijder teek bij je kat

Ontwormen? Ook voor de gezondheid van de mensen om je heen!

Wormen zijn parasieten die op verschillende plaatsen in het lichaam van het dier kunnen leven. Honden en katten kunnen op elke leeftijd besmet raken, zelfs met wormen die een risico kunnen vormen voor de mens.

Neem katten als voorbeeld. Wist je dat parasitologen adviseren om volwassen katten gemiddeld minimaal 4 keer per jaar te behandelen tegen spoelwormen? Ga je met je kat of hond naar het buitenland? Dan kan het zijn dat je je dier nog tegen andere wormen moet beschermen, zoals bijvoorbeeld de hartworm. 

Informeer bij je dierenarts voor een ontwormingsadvies op maat! En vraag meteen naar langdurige bescherming tegen vlooien en teken.

Waarom de dierenarts een beter alternatief is dan Google

Bij het zoeken op Internet word je overspoeld door informatie en zoekresultaten. Veel van deze informatie is vaak niet geverifiëerd en werkt daarom tegenstrijdig. Dit verklaart ook waarom het vaak lastig is om de juiste informatie te vinden over preventieve gezondheid en gezondheidsproblemen bij je huisdier. Jammer eigenlijk, want deze informatie is van vitaal belang om de juiste keuzes te maken om een optimale zorg voor je huisdier te garanderen. Vlooien- en tekenproducten zijn bijvoorbeeld op veel plekken verkrijgbaar, maar voor het beste advies ga je naar je dierenarts.

- Je dierenarts weet het meest over diergeneesmiddelen en de werking ervan.

- Je dierenarts kan de gezondheid van je dier het best beoordelen.

- Je dierenarts kan een persoonlijk advies geven op basis van je thuissituatie.

- Je dierenarts beschikt over innovatieve, langwerkende middelen.

Kortom: staar je niet blind op Google zoekresultaten, ga naar je dierenarts voor het beste advies!

> Vind een dierenarts

Alles over honden en katten:
Volg ons op Facebook!

Handige tips voor je hond of kat? Leuke weetjes over huisdieren? Volg ons op Facebook via ‘MSD Animal Health Nederland’. Nog leuker: deel je eigen tips en ervaringen met je hond of kat op onze pagina.

> Facebook MSD Animal health