1. Vakantie

Vakantie

Voorbereid op reis

Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie.
Om zonder zorgen op reis te kunnen helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw huisdier.

Misschien gaat uw huisdier mee op vakantie, maar het kan ook zijn dat uw hond of kat naar een pension of kennel gaat of bij vrienden of familie logeert. Welke situatie ook van toepassing is voor u: met de handige tips op deze pagina kunnen u en uw huisdier prettig en onbezorgd uitkijken naar de vakantie.

Goede reis!

> Europees dierenpaspoort  > Rabiës > Exotische parasieten 

Handige checklist in de Vakantie APK folders

Waar moet u aan denken als u met uw hond of kat naar het buitenland op vakantie gaan?

Wat zijn de aandachtspunten bij een verblijf in het pension? Welke preventiemaatregelen kunt u als honden- en katteneigenaar nemen? In de Vakantie APK folders staan alle aandachtspunten voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers op een rij! Inclusief handige pensiontips en checklist. U kunt deze Vakantie APK folders kosteloos afhalen bij uw dierenarts of hieronder downloaden:

> Vakantie APK kat         > Vakantie APK hond

Check, check, dubbelcheck: met deze vakantie checklist weet u zeker dat u niets vergeet!

De Vakantie checklist hond en kat is een handige checklist met daarin de belangrijke aandachtspunten op een rij. Een kwestie van afvinken en onbezorgd op vakantie gaan!

> Download checklist KAT     

> Download checklist HOND

7 handige pension tips voor honden en katten

  1. Reserveer tijdig. Adressen van pensions vindt u op www.dibevo.nl en www.dierenbescherming.nl.
  2. Vaccineer tijdig; minimaal 4 weken voor pension bezoek.
  3. Ga de vaccinatie-eisen en andere voorwaarden van het pension na.
  4. Behandel tegen vlooien, teken en wormen.
  5. Geef in overleg uw eigen voer mee.
  6. Geef duidelijke (schriftelijke) instructies als uw huisdier medicijnen nodig heeft. Informeer bij reservering of dit mogelijk is.
  7. Geef de pensionhouder het telefoonnummer van uw dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.

Verplichte vaccinaties voor het buitenland voor de kat

U kunt uw kat meenemen op vakantie naar het buitenland, maar wij raden het niet aan. Katten zijn over het algemeen erg gevoelig voor stress. Een (lange) reis naar het buitenland gevolgd door een verblijf in een vreemde omgeving brengt heel veel stress met zich mee. Neemt u uw kat toch mee naar het buitenland, dan zijn er wel enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Informeer ruim voor vertrek bij uw dierenarts welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen nodig zijn!

Verplichte vaccinaties voor het buitenland voor de hond

Het is verstandig uw hond jaarlijks te laten vaccineren en te laten controleren door uw dierenarts. Hierdoor is uw hond goed beschermd tegen de belangrijkste besmettelijke hondenziekten. Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, is de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) zelfs verplicht. Informeer ruim voor vertrek bij uw dierenarts welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen nodig zijn!

LET OP: Kittens en rabiësvaccinatie

Ook kittens die binnen Europa de grens over gaan, moeten altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Daar komt bovendien een wachttermijn van 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om binnen Europa te reizen met een kitten jonger dan 15 weken.

LET OP: pups en rabiësvaccinatie

Ook pups die binnen Europa de grens over gaan, moeten altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Daar komt bovendien een wachttermijn van 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om binnen Europa te reizen met een pup jonger dan 15 weken.

Parasieten APK

Pas op voor parasieten!

Parasitaire infecties bij honden en katten komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken- en vlooienbestrijding is hoe dan ook verstandig. Het advies is om uw  kat in Nederland iedere 3 maanden preventief te ontwormen.

Voor honden en katten is het advies om in elk geval van het begin van de lente tot het eind van de herfst een product te gebruiken tegen vlooien en teken. Ook tijdens de winter als het niet koud wordt. Laat u adviseren door uw dierenarts voor het beste advies! 

> Meer informatie over vlooien- en teken 

Honden die mee op reis gaan buiten Nederland, lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten zoals: zandvliegen en hartwormmuggen.

De zandvlieg

Door een beet van de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op de hond.

Leishmaniase kan zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte bij honden. Zandvliegjes zijn actief vanaf de schemering aan het eind van de dag totdat de zon weer op is.

 

De hartwormmug

Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld, kan de ziekte zelfs leiden tot de dood.

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm. Door de vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes overgebracht op de hond. Deze larfjes trekken door het lichaam van de hond en nestelen zich in de grote bloedvaten rondom het hart daar waar zij uitgroeien tot volwassen wormen van zo’n 30 cm lang.

 

Zo beschermt u uw hond tegen zandvliegen en hartwormmuggen

Scalibor® Protectorband is de enige band die tot 6 maanden beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Scalibor® voorkomt niet alleen dat uw hond gestoken wordt door hartwormmuggen, maar voorkomt ook het aanhechten van teken en het bloedzuigen door zandvliegen. Houd er wel rekening mee dat er geen enkel middel bestaat dat uw hond altijd 100% beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Daarom is het belangrijk om naast het dragen van een Scalibor® Protectorband:

  • uw hond ook dagelijks te controleren op teken en een aangehechte teek zo snel mogelijk te verwijderen
  • uw hond maandelijks tegen hartworm te ontwormen (en in elk geval na thuiskomst) als u reist naar een hartwormgebied
  • uw hond binnen te houden als zandvliegen actief zijn 

Vraag bij uw dierenartspraktijk om meer informatie of bezoek onze Scalibor pagina.

EUROPA APK
Europees dierenpaspoort

Als u uw hond of kat meeneemt op reis, moet die in het bezit zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Een dierenarts mag het paspoort alleen afgeven aan honden en katten die door middel van een chip zijn geregistreerd. Het is verplicht dat in het nieuwe paspoort de volledige gegevens en het chipnummer van het dier vermeld worden, waarna deze gegevens worden gelamineerd. Ook de sticker van de (verplichte) rabiësvaccinatie moet worden gelamineerd. Volwassen honden mogen eventueel nog reizen met een oud Europees dierenpaspoort, maar moeten ook gechipt zijn.

Aanvullende richtlijnen voor
binnen en buiten Europa

Let op! Soms is -zelfs binnen Europa!- ook een gezondheidsverklaring nodig, of bijvoorbeeld een bewijs van ontworming, behandeling tegen teken of een bloedtest.

Vraag uw dierenarts om advies of kijk op www.licg.nl voor meer informatie over invoereisen per land.
Houd u er ook rekening mee dat u moet voldoen aan de eisen van de landen waar u (bv. met de auto) doorheen reist.