1. Vakantie

Vakantie

Voorbereid op reis

Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie.
Om zonder zorgen op reis te kunnen helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw huisdier.

Misschien gaat uw huisdier mee op vakantie, maar het kan ook zijn dat uw hond of kat naar een pension of kennel gaat of bij vrienden of familie logeert. Welke situatie ook van toepassing is voor u: met de handige tips op deze pagina kunnen u en uw huisdier prettig en onbezorgd uitkijken naar de vakantie.

Goede reis!

 

Ik ga op vakantie en neem mee…

 
Neemt u uw hond of kat mee op vakantie naar het buitenland? Gezellig! Maar let er dan wel op, dat u met enkele belangrijke zaken rekening houdt.
In het buitenland komen namelijk andere honden- en kattenziekten voor dan in Nederland. Dit kan dus betekenen dat uw hond of kat bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat er andere beschermende maatregelen nodig zijn. Ook als u uw hond of kat naar een pension brengt of bij vrienden of familie achterlaat, zijn er zaken om voor te bereiden. We hebben de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet in onze VakantieAPK folders.

Check, check, dubbelcheck: met deze vakantie APK weet u zeker dat u niets vergeet!

De Vakantie APK hond en kat bevat naast nuttige tips en (reis)informatie, ook een handige checklist met daarin de belangrijke aandachtspunten op een rij. Een kwestie van afvinken en onbezorgd op vakantie gaan!
Extra handig: de Vakantie APK folders passen precies in het dierenpaspoort, zo kunt u ze nooit vergeten!

Vakantie APK KAT       > Vakantie APK HOND

Leestip! Gaat uw hond naar het pension?

Vraag uw dierenarts naar de folder ‘Handige pensiontips’! Hierin staan veel  pensiontips vermeld.

Download hier handige pensiontips

Vaccinatie APK

Vaccineren

Of uw hond of kat nu met u meegaat op vakantie of thuisblijft: vaccineren beschermt uw huisdier tegen de belangrijkste ziekten. Als uw hond of kat naar een pension of kennel gaat, is vaccineren zelfs verplicht.

Vraag bij reservering naar de vaccinatie-eisen; die verschillen per pension. Meestal moet een vaccinatie uiterlijk 3 tot 4 weken voor het pension bezoek plaatsvinden. In veel pensions zijn de volgende vaccinaties gewenst of verplicht:

 

 

 


Vaccinaties Honden

 • Besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest)                    
 • Hondenziekte 
 • Leptospirose (ziekte van Weil) 
 • Parvo 
 • Hepatitis (besmettelijke leverziekte)

Lees meer over vaccinaties bij honden

 

 


Vaccinaties katten

 • Kattenziekte
 • Niesziekte:
  • feline herpes virus
  • feline calici virus
  • Bordetella bronchiseptica

Lees meer over vaccinaties bij katten

Handige pension tips voor katten

 • Reserveer tijdig. Adressen van katten pensions vindt u op www.dibevo.nl en www.dierenbescherming.nl.
 • Vaccineer tijdig; minimaal 4 weken voor pension bezoek.
 • Ga de vaccinatie-eisen en andere voorwaarden van het pension na.
 • Behandel tegen vlooien, teken en wormen.
 • Neem altijd uw eigen voer mee.
 • Geef duidelijke (schriftelijke) instructies als uw kat medicijnen nodig heeft. Informeer bij reservering of dit mogelijk is.
 • Geef de pensionhouder het telefoonnummer van uw dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.

Verplichte vaccinaties voor het buitenland voor de kat

U kunt uw kat meenemen op vakantie naar het buitenland, maar wij raden het niet aan. Katten zijn over het algemeen erg gevoelig voor stress. Een (lange) reis naar het buitenland gevolgd door een verblijf in een vreemde omgeving brengt heel veel stress met zich mee. Neemt u uw kat toch mee naar het buitenland, dan zijn er wel enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Informeer ruim voor vertrek bij uw dierenarts welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen nodig zijn!

LET OP: Kittens en rabiësvaccinatie

Ook kittens die binnen Europa de grens over gaan, moeten altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Daar komt bovendien een

wachttermijn van 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om binnen Europa te reizen met een kitten jonger dan 15 weken.

Verplichte vaccinaties voor het buitenland voor de hond

Het is verstandig uw hond jaarlijks te laten vaccineren en te laten controleren door uw dierenarts. Hierdoor is uw hond goed beschermd tegen de belangrijkste besmettelijke hondenziekten.

Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, is de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) zelfs verplicht. Informeer ruim voor vertrek bij uw dierenarts welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen nodig zijn!

LET OP: Pups en rabiësvaccinatie

Ook pups die binnen Europa de grens over gaan, moeten altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Daar komt bovendien een wachttermijn van 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om binnen Europa te reizen met een pup jonger dan 15 weken.

Parasieten APK

Pas op voor parasieten!

Parasitaire infecties bij honden en katten komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken- en vlooienbestrijding is hoe dan ook verstandig. Het advies is om uw  kat in Nederland iedere 3 maanden preventief te ontwormen.

Voor honden en katten is het advies om in elk geval van het begin van de lente tot het eind van de herfst een product te gebruiken tegen vlooien en teken. Ook tijdens de winter als het niet koud wordt. Laat u adviseren door uw dierenarts voor het beste advies!

 

> Meer informatie over vlooien- en teken 

 

KATTENTIP:  Let op:

Gebruik voor uw kat alleen vlooien- en teken middelen die speciaal zijn gemaakt voor toepassing bij katten!

Honden die mee op reis gaan buiten Nederland, lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten zoals:
zandvliegen en hartwormmuggen.

De zandvlieg

Door een beet van de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op de hond.

Leishmaniase kan zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte bij honden. Zandvliegjes zijn actief vanaf de schemering aan het eind van de dag totdat de zon weer op is.

 

 

De hartwormmug

Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld, kan de ziekte zelfs leiden tot de dood.

Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm. Door de vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes overgebracht op de hond. Deze larfjes trekken door het lichaam van de hond en nestelen zich in de grote bloedvaten rondom het hart daar waar zij uitgroeien tot volwassen wormen van zo’n 30 cm lang.

 

Zo beschermt u uw hond tegen zandvliegen en hartwormmuggen

Scalibor® Protectorband is de enige band die tot 6 maanden beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Scalibor® voorkomt niet alleen dat uw hond gestoken wordt door hartwormmuggen, maar voorkomt ook het aanhechten van teken en het bloedzuigen door zandvliegen. Houd er wel rekening mee dat er geen enkel middel bestaat dat uw hond altijd 100% beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Daarom is het belangrijk om naast het dragen van een Scalibor® Protectorband:

 • uw hond ook dagelijks te controleren op teken en een aangehechte teek zo snel mogelijk te verwijderen
 • uw hond maandelijks tegen hartworm te ontwormen (en in elk geval na thuiskomst) als u reist naar een hartwormgebied
 • uw hond binnen te houden als zandvliegen actief zijn 

Vraag bij uw dierenartspraktijk om meer informatie of naar onze Scalibor pagina.

EUROPA APK
Europees dierenpaspoort

Als u uw hond of kat meeneemt op reis, moet die in het bezit zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Een dierenarts mag het paspoort alleen afgeven aan honden en katten die door middel van een chip zijn geregistreerd. Het is verplicht dat in het nieuwe paspoort de volledige gegevens en het chipnummer van het dier vermeld worden, waarna deze gegevens worden gelamineerd. Ook de sticker van de (verplichte) rabiësvaccinatie moet worden gelamineerd. Volwassen honden mogen eventueel nog reizen met een oud Europees dierenpaspoort, maar moeten ook gechipt zijn.

Aanvullende richtlijnen voor
binnen en buiten Europa

Let op! Soms is -zelfs binnen Europa!- ook een gezondheidsverklaring nodig, of bijvoorbeeld een bewijs van ontworming, behandeling tegen teken of een bloedtest.

Vraag uw dierenarts om advies of kijk op www.licg.nl voor meer informatie over invoereisen per land.
Houd u er ook rekening mee dat u moet voldoen aan de eisen van de landen waar u (bv. met de auto) doorheen reist.

Katten oppas APK

Lekker thuis blijven met een oppas

Wij mensen snakken er soms naar om er eens helemaal uit te zijn.

Katten daarentegen houden in het algemeen helemaal niet van verandering. Voor veel katten is de eigen veilige omgeving het allerprettigst.

Het heeft de voorkeur om een goede bekende of goede buur op uw kat te laten passen. Zij zijn immers al vertrouwd met uw kat. Eventueel kunt u ook besluiten om een speciale dierenoppasser (b.v. www.oopoeh.nl) hiervoor in te schakelen.

Bereid alles in ieder geval goed voor en laat heldere instructies voor de oppas achter.Maak goede afspraken

 • Hoe vaak en hoe lang moet de oppas langskomen?
 • Hoe vaak en hoeveel krijgt uw kat te eten?
 • Waar staat het eten?
 • Hoe vaak moet de kattenbak verschoond worden?
 • Mag de kat naar buiten?
 • Wat is het lievelingsspeeltje of -spelletje?
 • Krijgt de oppas een vergoeding?
 • Welke medicatie krijgt de kat?
 • Wie moet geïnformeerd worden als de kat ziek wordt of wegloopt?
 • Laat de contactgegevens achter:
  - van uzelf
  - uw dierenarts
  - www.amivedi.nl, dierenambulance, etc.

Handige checklist in de Vakantie APK folders

Waar moeten u aan denken als u met uw hond of kat naar het buitenland op vakantie gaan?

Wat zijn de aandachtspunten bij een verblijf in het pension? Welke preventiemaatregelen kunt u als honden- en katteneigenaar nemen? In de Vakantie APK folders staan alle aandachtspunten voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers op een rij! Inclusief handige pensiontips en checklist.

U kunt deze Vakantie APK folders kosteloos bestellen bij uw dierenarts of hieronder downloaden:

Vakantie APK kat         > Vakantie APK hond