Niesziekte

Niesziekte is een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de ogen. Verschillende virussen en bacteriën spelen een rol. Onderstaand is meer te lezen over ziekteverschijnselen, besmetting en vaccinatie.

Ga naar uw dierenarts voor meer advies!

Ziekteverschijnselen

Afhankelijk van de ziekteverwekker, de leeftijd en de weerstand van de katten kunnen de verschijnselen variëren. De symptomen die geïnfecteerde katten tijdens een uitbraak van niesziekte vertonen zijn meestal niezen, waterige of ontstoken ogen en niet -of op zijn minst slecht- eten. Behandeling met antibioticum kan soms verbetering van de klachten geven, maar sommige katten kunnen er een chronische snotneus en/of ontstoken ogen aan over houden. Ook blijven veel katten die niesziekte hebben gehad drager van het virus. Tijdens een periode van verminderde weerstand, bijvoorbeeld door stress, kan het niezen en snotteren opnieuw de kop opsteken

Besmetting kan overal plaatsvinden

Overal waar katten samenkomen, kan besmetting plaatsvinden, maar ook ‘binnenkatten’ kunnen niesziekte krijgen, doordat mensen de niesziekteverwekkers via kleding of schoenen het huis in brengen.

Vaccinatie tegen niesziekte

Hoewel vaccinatie tegen niesziekte geen 100% bescherming kan garanderen, is het toch aan te raden tegen deze ziekte te vaccineren. Vooral voor katten die veel met andere katten in contact komen. Katten die gevaccineerd zijn tegen niesziekte kunnen toch een milde vorm van niesziekte krijgen. De kans op bijkomende complicaties (zoals bronchitis en/of longontsteking) is dan wel aanzienlijk kleiner.

Een tweevoudige vaccinatie van de kittens, waarbij de tweede vaccinatie niet voor de leeftijd van 12 weken plaatsvindt, is in de meeste gevallen voldoende. Hierna vindt de volgende vaccinatie plaats als de kat ongeveer 1 jaar oud is. Daarna wordt jaarlijkse vaccinatie aanbevolen.