1. Veel gestelde vragen: kattenziekte-uitbraak

Kattenziekte-uitbraak

Voorkom dat ook jouw kat ernstig ziek wordt!

Onlangs is er in de regio Ermelo/Harderwijk kattenziekte vastgesteld. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus – het feline panleukopenievirus (FPV)- dat via de ontlasting kan worden overgebracht. Een kat die met dit virus besmet is, kan dus andere katten hiermee infecteren. Overigens hoeft er niet perse rechtstreeks contact van een kat met besmette ontlasting plaats te hebben, als eigenaar kun je het virus ook onder je schoenen of via je kleding je huis binnenbrengen.

Loopt mijn kat gevaar?

Elke kat, zelfs binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. Het virus wordt door besmette dieren via uitwerpselen overgebracht. De eerste symptomen zijn meestal braken en niet eten, daarnaast is de kat sloom. Daarna treedt vaak diarree op. Het virus kan zelfs ongeboren kittens besmetten via hun moeder. Er bestaat geen geneesmiddel voor de ziekte, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. De ziekte is in vele gevallen dodelijk voor ongevaccineerde dieren.

***

Hoe kan ik mijn kat beschermen?    

De beste manier om de kans op de ziekte te verkleinen is door je kat tegen de ziekte te laten vaccineren. De eerste vaccinatie wordt aangeraden als je kitten 8-9 weken oud is. Om een goede weerstand te krijgen is het belangrijk dat op de leeftijd van 12-13 weken én op de leeftijd van één jaar nogmaals tegen kattenziekte wordt gevaccineerd. Daarna is het voldoende als deze vaccinatie elke 3 jaar wordt herhaald. Door je kat op tijd te laten (her)vaccineren, kun je de kans sterk verkleinen dat je kat ernstig ziek wordt en komt te overlijden. 

Als er sprake is van een kattenziekte-uitbraak zijn er aanvullende adviezen. Het is dan verstandig om je kitten nog een keer extra te laten vaccineren op de leeftijd van 15-16 weken. Heb je een kitten tussen de 16 weken en 1 jaar leeftijd die deze extra vaccinatie niet heeft gehad? Dan is het aan te raden om je kitten nu nog eens te vaccineren. Voor katten die op 1 jaar leeftijd of daarna tegen kattenziekte zijn gevaccineerd geldt dat eens per drie jaar vaccineren voldoende is. Zelfs tijdens een kattenziekte-uitbraak!

***

Wat moet/kan ik nu doen?

Allereerst: zorg ervoor dat de vaccinatie van je kat tegen kattenziekte up-to-date is. Informatie over de laatste vaccinatie(s) is meestal terug te vinden in het vaccinatieboekje/dierenpaspoort van jouw kat. Heeft je kitten nog niet alle herhalingsvaccinaties gehad (inclusief de vaccinatie op de leeftijd van één jaar)? Of is de vaccinatie tegen kattenziekte van jouw oudere kat bijna drie jaar of zelfs langer geleden? Maak dan snel een afspraak bij je dierenarts voor een herhalingsvaccinatie, zodat jouw kat optimaal beschermd blijft.