1. Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest

Helaas houden honden geen 1,5 meter afstand... Besmettelijke hondenhoest ligt dan ook overal op de loer: uitlaatveldjes, wandelplaatsen, hondenscholen, kennels, pensions of gewoon bij u in de straat. Zorg dat uw hond beschermd is en maak een afspraak met uw dierenarts! Op deze pagina vindt u aanvullende informatie over deze vervelende hondenziekte.

Bent u dierenarts? Hier vindt u praktijkmaterialen en ondersteuning.

Juist ook het najaar beschermen!

In deze periode kunnen virussen en/of bacteriën gemakkelijker aanslaan en besmettelijke hondenhoest veroorzaken. Door uw hond jaarlijks te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest, is uw hond minder vatbaar voor de aandoening en bijbehorende symptomen. Weet u niet zeker of uw hond beschermd is? Neem contact op met uw dierenarts om na te gaan wanneer uw hond voor het de laatste vaccinatie heeft gehad.

Wat weet jij over besmettelijke hondenhoest?

Wist je dat besmettelijke hondenhoest (ook wel kennelhoest genoemd) wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact? De ziekte kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van je hond… Wat weet jij over besmettelijke hondenhoest?

Kennelhoest / besmettelijke hondenhoest kan je alleen in de kennel oplopen.

1/9

Kennelhoest / besmettelijke hondenhoest kan je overal oplopen.

De naam ‘kennelhoest’ suggereert ten onrechte dat een hond deze ziekte alleen in pensions of kennels kan oplopen. Daarom wordt de ziekte tegenwoordig besmettelijke hondenhoest genoemd.

Je kunt je hond beschermen tegen besmettelijke hondenhoest met een neusdruppelenting of met een prik. Een neusdruppelenting heeft de voorkeur.

2/9

Een neusdruppelenting heeft de voorkeur.

Na vaccinatie zorgen onder andere antilichamen voor bescherming. Na een neusdruppelenting of prik krijgt je hond antilichamen in het bloed, maar na de neusdruppelenting ook antilichamen op het neusslijmvlies. Dubbele bescherming dus. Ook op de plaats van infectie!

Als een hond na toediening van een neusdruppelenting tegen besmettelijke hondenhoest direct niest, werkt de vaccinatie minder goed.

3/9

Als een hond na toediening van een neusdruppelenting tegen besmettelijke hondenhoest direct niest, werkt de vaccinatie net zo goed.

Voor het opbouwen van immuniteit, moet het vaccin op het neusslijmvlies vasthechten. Als de neusdruppelenting het neusslijmvlies raakt, kan dit ook een niesreflex opwekken. Er blijft altijd voldoende vaccin achter om bescherming op te bouwen.

Als een hond gevaccineerd is tegen besmettelijke hondenhoest, dan kan hij deze ziekte niet meer krijgen.

4/9

Als een hond gevaccineerd is, dan kan hij toch nog een vorm van besmettelijke hondenhoest krijgen.

Meerdere virussen en bacteriën kunnen besmettelijke hondenhoest veroorzaken. Je vaccineert tegen de belangrijkste twee verwekkers (para-influenza en Bordetella bronchiseptica), maar een hond kan alsnog een vorm van besmettelijke hondenhoest krijgen. Wel zullen de klachten na vaccinatie over het algemeen veel milder zijn.

Als je pup besmettelijke hondenhoest heeft, is het beste advies om 6 weken niet naar de hondenschool te gaan.

5/9

Als je pup besmettelijke hondenhoest heeft, is het beste advies om 6 weken niet naar de hondenschool te gaan.

Een pup met besmettelijke hondenhoest kan andere honden besmetten. Ook nadat de pup niet meer hoest, blijft hij wekenlang een besmettingsbron voor andere honden.

Een hond met besmettelijke hondenhoest kan ook een kat infecteren.

6/9

Een hond met besmettelijke hondenhoest kan een kat infecteren.

Bordetella bronchiseptica is de belangrijkste bacterie die bij honden besmettelijke hondenhoest veroorzaakt, maar ook niesziekte bij katten. Honden en katten in een gezin kunnen elkaar besmetten.

Besmettelijke hondenhoest komt vooral in de lente voor.

7/9

Besmettelijke hondenhoest komt in elk seizoen voor.

Besmettelijke hondenhoest komt in elk seizoen voor; het hele jaar door. Een jaarlijkse vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest - met een beschermingsduur van een jaar - wordt dan ook geadviseerd.

Diarree is een mogelijk symptoom of complicatie van besmettelijke hondenhoest.

8/9

Diarree is geen symptoom of complicatie van besmettelijke hondenhoest.

Harde prikkelhoest, een pijnlijke keel, braakneigingen, koorts, niet kunnen of willen eten en longontsteking zijn dit wel. Heeft je hond deze symptomen? Neem direct contact op met je dierenarts.

Juist voor pups is een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest belangrijk.

9/9

Een pup is gevoeliger voor besmettelijke hondenhoest.

Een pup is gevoeliger voor de complicaties van besmettelijke hondenhoest. Bovendien krijgen honden die besmet zijn het advies om een tijd lang andere honden te vermijden. Voor een pup is dat niet wenselijk, aangezien hondcontact een belangrijk onderdeel is van de socialisatie.

Je had 0 vragen goed!

Je bent wijzer geworden over besmettelijke hondenhoest. Dat is belangrijk want met meer kennis kunnen we de ziekte vaker voorkomen. Je weet nu dat je jouw hond kunt vaccineren met een neusdruppelenting, en je vooral op moeten passen met pups. Blijf op de hoogte van nog meer leuke dierenfeitjes!

Filmpje!

Uitlaatveldjes, populaire wandelplaatsen, hondenscholen,
kennels, pensions of gewoon bij u in de straat.
Besmettelijke hondenhoest komt vaker voor dan u denkt!

Bekijk deze mooie, grappige animatie maar eens.

Bescherming door vaccinatie

Besmettelijke hondenhoest kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van uw hond. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Om uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettelijke hondenhoest, zijn er goede vaccins beschikbaar.

Beschermd op pad.
Een hond kan door middel van een injectie of door middel van een neusdruppel gevaccineerd worden. De belangrijkste verwekkers om tegen te vaccineren zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Para-influenzavirus.

Door uw viervoeter jaarlijks te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest is uw hond minder vatbaar voor de aandoening en bijbehorende symptomen.

Benieuwd hoe u uw hond het beste kunt beschermen?
Vraag uw dierenarts om advies en lees de folder.

> Download Folder

Besmettelijke hondenhoest is overal

Honden kunnen op veel plekken de besmettelijke hondenhoest opdoen. In het diagram hiernaast ziet u de meest voorkomende locaties.
Een verminderde weerstand, ouderdom, stress en veel blaffen kan de hond gevoeliger maken voor besmetting.

Mooie vaccinatiegids

U wilt uw hond het hele jaar door beschermen. Niet alleen tegen besmettelijke hondenhoest, maar ook tegen andere in Nederland voorkomende ziekten, zoals hondenziekte, parvo, hepatitis en leptospirose. 

Vraag én antwoord.
Tegen welke ziekten moet u uw hond laten vaccineren? Is vaccineren echt noodzakelijk? Welke risicofactoren kunnen de keuze van vaccineren beïnvloeden? Download onze mooie vaccinatiegids voor vraag én antwoord!

> Download vaccinatiegids (PDF, 394 kb)

Handige pensiontips

Hieronder vindt u een aantal handige tips voor honden die naar een pension of kennel gaan:

  1. Reserveer tijdig
    Voor adressen van pensions kijkt u bijvoorbeeld op de dierenpensionwijzer van de Dibevo.
  2. Medicijnen
    Geef de pensionhouder duidelijke (schriftelijke) instructies als uw hond medicijnen nodig heeft.
  3. Noodgevallen
    Geef de pensionhouder het telefoonnummer van uw dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.
  4. Voeding/dieet
    Neem uw eigen voer mee als uw hond op een speciaal dieet staat.

> Meer tips? Download de folder (PDF, 2,6 mb)