1. Vaccineren

Het belang van vaccineren

Vaccinatiegraad in Nederland

Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden. Echter om een goede bescherming te krijgen d.m.v. vaccinatie is het belangrijk dat de vaccinatiegraad van de gehele populatie hoog genoeg is. Dit wordt "kudde-immuniteit" genoemd. Helaas is de vaccinatiegraad van honden en katten veel te laag in Nederland, waardoor bij een uitbraak de ziekte zich snel zal kunnen verspreiden.

Het belang van vaccineren

Preventieve gezondheid staat hoog op onze agenda. Door te vaccineren kunnen we huisdieren een goede bescherming bieden.  Toch zijn er nog altijd katten-, honden-, en konijneneigenaren die vaccinaties overslaan. Veel huisdieren missen daardoor vaccinaties die ze echt nodig hebben.  Een gemiste kans voor diergezondheid en het dierwelzijn. Ga naar uw dierenarts en laat u voorlichten over de vaccinaties bij uw huisdier.

Let op: net over de grens in Duitsland, maar inmiddels ook in Limburg, is een dodelijke ziekte bij een aantal vossen aangetroffen. Deze ziekte kan overslaan op honden. Het gaat hier niet over rabiës (hondsdolheid), maar het betreft de ziekte van Carré ook wel hondenziekte of canine distemper genoemd.

> Lees meer

Wanneer moet ik mijn hond vaccineren?

Wanneer is de eerste vaccinatie nodig en wanneer de herhalingsvaccinaties? Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt af van verschillende factoren:

 • Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge honden voor, andere bij honden van elke leeftijd.
 • Jonge dieren reageren anders op vaccinaties dan oudere dieren.
 • Jonge dieren worden gedurende hun eerste levensweken beschermd door antilichamen (afweerstoffen) verkregen via de moedermelk.
 • Er bestaan verschillen tussen ziekten. Tegen hondenziekte, parvo, leverziekte (adeno) en rabiës ontstaat een betere en langdurigere bescherming na vaccinatie dan tegen leptospirose en besmettelijke hondenhoest.
 • Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.
 • Onder bepaalde omstandigheden (pension, tentoonstelling, hondenschool) bestaat een grotere kans op besmetting.

Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is één, alles omvattend, vaccinatieadvies te geven. Vraag uw dierenarts dan ook om persoonlijk advies! Voor een richtlijn kunt u het vaccinatieschema voor honden hieronder bekijken.

> Bekijk het vaccinatieschema hond

Wanneer moet ik mijn kat vaccineren?

Wanneer de eerste vaccinatie en wanneer de herhalingsvaccinaties?
Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt af van verschillende omstandigheden:

 • Onder bepaalde omstandigheden (cattery, pension, tentoonstelling) bestaat een grotere kans op besmetting.
 • Jonge dieren reageren anders op vaccinaties dan volwassen dieren. In het algemeen kan gesteld worden dat de duur van bescherming na een vaccinatie van jonge dieren korter is dan na een vaccinatie van volwassen dieren.
 • Er bestaan verschillen tussen ziekten. Tegen kattenziekte en rabiës ontstaat een betere en langdurigere bescherming dan tegen niesziekte.
 • Er bestaan verschillen tussen vaccins: dode vaccins wekken een ander type bescherming op dan levende vaccins.
 • Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins.

Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is één, alles omvattend, vaccinatieadvies te geven. Vraag uw dierenarts dan ook om persoonlijk advies! Voor een richtlijn kunt u het vaccinatieschema voor katten hieronder bekijken.

> Bekijk het vaccinatieschema kat

Leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt.

  > Lees verder over Leptospirose

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact. Als uw hond besmettelijke hondenhoest heeft, dan uit zich dat vaak in een harde, droge hoest en kokhalzen.

> Lees verder over hondenhoest

Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen.

> Lees verder over niesziekte

Myxomatose en RHD

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

> Lees verder over Myxomatose en RHD