1. Suikerziekte

Suikerziekte

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte - ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte - is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat. De glucose is afkomstig uit het voer dat uw huisdier eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van deze onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar cellen in het gehele lichaam gevoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose te kunnen opnemen. Insuline wordt door de pancreas (alvleesklier) aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed. Gezonde huisdieren maken gemakkelijk insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het bloed op.

Maak kennis met Sugar & Spike:

onze hoofdrolspelers in de voorlichtingsanimaties over diabetes bij honden en katten.

Sugar en Spike zijn cartoon karakters die we inzetten in de strijd tegen diabetes. Volg alle avonturen met ons mee. Hieronder kunt u diverse video’s van Sugar & Spike bekijken.

> Bekijk video's 

Te weinig insuline

Insuline regelt de bloedsuikerspiegel en wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose achter in het bloed. Op dat moment is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed dus verhoogd. Er zijn meerdere typen diabetes; de meest voorkomende zijn type 1 diabetes mellitus en type 2 diabetes mellitus.

Type 1 diabetes mellitus

Bij type 1 diabetes mellitus maakt het lichaam te weinig insuline aan, waardoor honden vaak veel afvallen en veel gaan drinken en plassen. Type 1 komt het meest voor bij oudere honden.

 

Type 2 diabetes mellitus

Type 2 diabetes mellitus komt bij honden niet of nauwelijks voor. Bij type 2 kan er aanvankelijk nog insuline worden gemaakt, maar het lichaam is er minder gevoelig voor. Doordat de insuline minder effect heeft, moet er meer gemaakt worden. Zelfs zo veel, dat er niet meer genoeg wordt gemaakt. Als gevolg wordt het bloedsuikergehalte veel te hoog. Ook deze vorm van diabetes mellitus is goed te behandelen.

Download de eigenaren folder 

Risicofactoren suikerziekte bij honden en katten

Suikerziekte kan voorkomen bij honden (ongeacht leeftijd, geslacht of ras) en katten,
maar er bestaan wel bepaalde risicogroepen. 


Als uw hond of kat suikerziekte heeft, moet u mogelijk ook de leefstijl van uw huisdier aanpassen.

Risicofactoren bij honden:

 • Leeftijd. Suikerziekte komt meer voor bij honden van middelbare leeftijd
  en ouder dan bij jonge honden
 • Niet-gesteriliseerde teefjes
 • Overgewicht
 • Andere insulineresistente aandoeningen of ziektes, zoals het syndroom van Cushing
 • Het gebruik van sommige medicaties, zoals medicijnen met bijnierschorshormonen of middelen tegen loopsheid
 • Er wordt gedacht dat erfelijkheid ook een rol kan spelen

 

Risicofactoren bij katten:

 • Leeftijd (oudere katten zijn vatbaarder)
 • Gecastreerde katers
 • Erfelijkheid
 • Andere insulineresistente aandoeningen of ziektes, zoals chronische pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) of hyperthyreoïdie (overproductie van schildklierhormoon)
 • Overgewicht
 • Gebrek aan beweging (bijvoorbeeld bij binnenkatten die nooit buiten komen)

 

Vertoont uw hond of kat een van de volgende symptomen?

 • Veel dorst
 • Veel plassen
 • Goede eetlust maar toch gewichtsverlies

Behandeling van suikerziekte

Suikerziekte is een chronische aandoening die helaas niet te genezen is. Toch is de ziekte in het algemeen goed te behandelen; zeker bij een snelle diagnose en met hulp van uw dierenarts. De behandeling van suikerziekte bij honden of katten bestaat uit het toedienen van insuline en dieetmaatregelen.

Insulinespuit of insulinepen
Als uw hond of kat suikerziekte heeft, moet u dagelijks insuline toedienen om de hoeveelheid glucose in het bloed te reguleren. De hoeveelheid insuline die nodig is, varieert van dier tot dier. Insuline kunt u toedienen met een insulinespuit of met de insulinepen.

Vraag uw dierenarts om advies
Misschien ziet u er tegenop om uw huisdier te injecteren. Vraag uw dierenarts of assistente dan om advies en tips. Een insulinepen kan ook uitkomst bieden: Insuline toedienen met een insulinepen maakt prikken minder eng.

Behandeling loont
De behandeling van suikerziekte bij uw dier vergt misschien inspanning, maar het loont ruimschoots de moeite. Huisdieren waarbij de  diabetes onder controle is, drinken, eten, plassen en bewegen op een normaal niveau. Hun gewicht is doorgaans stabiel en de kans op complicaties is kleiner.

Naast insuline-injecties is het ook belangrijk de leefstijl van uw huisdier aan te passen.

Complicaties suikerziekte

Honden of katten met suikerziekte kunnen met een tijdige en goede behandeling nog een fijn leven leiden.

Toch komt het voor dat honden of katten met diabetes mellitus gezondheidsproblemen ontwikkelen. Staar is de meest voorkomende complicatie bij suikerziekte. Door een voortdurend hoge bloedsuikerspiegel kan de ooglens ondoorzichtig worden, met zelfs blindheid tot gevolg.

Bent u op zoek naar lotgenoten? Wilt u ervaringen uitwisselen met andere huisdiereigenaren? Neemt u dan eens een kijkje op deze Facebookpagina.

Gezonde leefstijl

Naast de insulinebehandelingen is het ook belangrijk om de leefstijl van uw huisdier aan te passen.
Zo is een hond met diabetes  gebaat bij regelmaat.

Voeding van invloed
Maaltijden moeten bij voorkeur steeds op hetzelfde tijdstip gegeven worden. Een constante hoeveelheid en samenstelling van het voer is ook belangrijk. Geef uw huisdier dus elke dag op dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid voer van dezelfde samenstelling. Voeding heeft namelijk invloed op de insulinebehoefte van uw hond. De juiste voeding is dan ook cruciaal. Er zijn zelfs speciale diëten ontwikkeld voor suikerzieke dieren, die inspelen op de gewijzigde behoeften van het dier.

Regelmatig bewegen
Ook beweging is van invloed op de insulinebehoefte. Een hond met suikerziekte dient bij voorkeur regelmatig en op dezelfde tijdstippen te wandelen.

Juiste voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. Uw dierenarts kan een dieet aanbevelen dat het meest geschikt is voor uw huisdier. Het is belangrijk om de voeding op het lichaamsgewicht van uw dier af te stemmen.

Essentieel voor succesvolle behandeling
Het geven van telkens dezelfde hoeveelheid en soort voeding op hetzelfde tijdstip is essentieel voor een succesvolle behandeling. De dosis insuline moet namelijk worden afgestemd op de hoeveelheid en samenstelling van de voeding die uw dier opneemt.

Vaste tijdstippen
Meestal wordt geadviseerd uw hond twee maaltijden op vaste tijdstippen per dag te geven.

Wilt u ervaringen uitwisselen met andere diereigenaren? Neemt u dan eens een kijkje op deze Facebookpagina.

Gezond lichaamsgewicht

Net als bij mensen is een gezond lichaamsgewicht van groot belang voor dieren; voor gezonde dieren én voor dieren met suikerziekte. Overgewicht bij honden of katten kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals suikerziekte, pijnlijke gewrichten enzovoorts.

Houd gewichtstoename of –afname goed in de gaten
Heeft u een hond of kat met suikerziekte? Let dan extra op het lichaamsgewicht van uw dier. Neem bij onverwachte gewichtstoename of gewichtsafname contact op met uw dierenarts.

Voldoende bewegingsmogelijkheden
Een gezond gewicht vraagt om voldoende bewegingsmogelijkheden. Regelmatig wandelen en spelen met uw hond houdt hem of haar fit en  vitaal. Voor honden is beweging in principe goed, maar wel gecontroleerd, omdat het invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het is het beste om wandelingen voor uw hond uit te stippelen die u dagelijks volgt en die ook altijd ongeveer even lang zijn.

Ook voeding is van belang voor het behouden van een gezond gewicht.