1. Voorkom myxomatose en RHD1 en RHD2 bij je konijn!

Voorkom myxomatose en RHD1 en RHD2 bij je konijn!

Natuurlijk wil je je konijn zo lang mogelijk gezond houden.
Lees hieronder wat je kunt doen, om je konijn zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevaarlijke konijnenziekten myxomatose, RHD1 en RHD2.

Download deze informatie hier 

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt vooral overgebracht door muggen en vlooien, maar kan ook door direct contact tussen konijnen verspreid worden.

Myxomatose wordt veroorzaakt door de myxomavirus. Als je konijn besmet is, zie je zwellingen bij de ogen, mond en/of anus. Daarna ontstaan de bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Deze bulten worden myxomen genoemd. Meestal duurt het 5 tot 14 dagen na besmetting, voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

In een later stadium kan bij een konijn blindheid optreden door sterke zwelling en ontsteking van de ogen. Daarnaast krijgen ze vooral problemen met de ademhaling en eventueel longontsteking. Gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD (VHS of VHD)

RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of het RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn.

Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Zó zijn we deze ziekten de baas. 
Kleine moeite, groot effect!

  • Vaccineer je konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2.
  • Bezoek minimaal een keer per jaar je dierenarts voor een gezondheidscontrole. Je konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook de tanden kunnen worden gecontroleerd.
  • Voorkom -waar mogelijk- contact met wilde konijnen, muggen en vlooien.
  • Gebruik indien nodig een vlooienmiddel tegen vlooien. Let op dat je wel een middel gebruikt dat voor konijnen geregistreerd is. Sommige honden- en kattenvlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen.
  • Bestrijd muggen met insectenwerende strips en netten (klamboes). Ook een droge bedding helpt om muggen tegen te gaan.