1. Komt een konijn bij de dokter

Spelen. Verzorgen. Beschermen.

Komt een konijn bij de dokter

De beste manier om gezondheidsproblemen bij je konijn voor te zijn, is door hem of haar minstens eenmaal per jaar te laten controleren door de dierenarts. Tijdens zo’n check-up zal je dierenarts je konijn helemaal onderzoeken, de stand van het gebit beoordelen (de tanden en kiezen van een konijn groeien immers levenslang door), én het gewicht controleren. Is je konijn gezond (genoeg) bevonden? Dan kan hij of zij ook meteen worden gevaccineerd. Tot volgend jaar! 

Spelen

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. Konijnen wonen daarom het liefst met -op zijn minst- één soortgenoot waarmee het klikt. Om verveling te voorkomen heeft een konijn niet alleen ruimte, maar ook speelgoed nodig. Dat hoeven geen dure voorwerpen te zijn: van een simpele kartonnen doos en een plastic bloempot worden de meeste konijnen ook al heel erg blij! Konijnen zijn dus sociale dieren die zelfs getraind kunnen worden. Zoek online maar eens op ‘konijnen trainen’.

Verzorgen

Om je konijn gezond te houden heeft hij ruwvoer, zoals goed hooi of gras, en (groene) groenten nodig. Van (alleen) konijnenmuesli (mengvoer) wordt je konijn te dik en slijten zijn tanden onvoldoende af. Vers drinkwater geef je onbeperkt en het liefst in een drinkflesje. Dat is niet alleen hygiënischer, maar voorkomt ook dat je konijn met een natte wam –huidplooi onder de kin- blijft rondlopen. Daarnaast kan het niet omgegooid worden.   

Beschermen

Er zijn twee dodelijke virusziekten die een risico vormen voor jouw konijn.

De bekendste is Myxomatose wat overgebracht wordt door muggen, vlooien en andere bijtende insecten. Kenmerkend voor de ziekte zijn de zwellingen en knobbels op het hoofd, de oren, lippen, ogen en rond de anus. Een besmet konijn sterft meestal binnen 12 dagen.

Het tweede dodelijke virus wat je konijn kan oplopen is Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD), ook wel VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) genoemd. Hiervan zijn twee varianten bekend: RHD1 en RHD2. Konijnen sterven door dit virus regelmatig zonder duidelijke ziekteverschijnselen te vertonen, behalve sloomheid en lusteloosheid, maar je konijn kan ook acuut benauwd worden, koorts en/of bloedingen krijgen en zenuwverschijnselen vertonen.

Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, bij RHD1 soms al binnen enkele uren.

Overigens kan je konijn dit virus oplopen doordat jij het virus meeneemt, onder bijvoorbeeld je schoenen of met groenvoer wat je uit de natuur hebt gehaald. Zelfs een binnenkonijn dat geen contact heeft met (wilde) soortgenoten loopt dus gevaar!

 

Er bestaat geen behandeling tegen deze virussen. De enige bescherming die je je konijn kunt bieden is vaccinatie.

Niet alle op de markt zijnde vaccins werken ook tegen RHD2. Vraag daarom specifiek naar een vaccin dat ook tegen deze virusvariant werkzaam is.

Meer over de gezondheid en de verzorging van je konijn?

Lees dan verder op knijnisking.nl

Bekijk ook:

> Voorkom ,myxomatose, RHD1 en RHD2

> 10 tips voor gezonde konijnen

> 8 konijnenfeiten