1. 10 tips voor gezonde konijnen

10 tips om je konijn gezond te houden

10 Tips om Myxomatose en RHD1 en RHD2 te voorkomen

Hier vind je 10 tips om je konijn gezond te houden.
Vraag je dierenarts om vaccinatieadvies tegen Myxomatose en RHD (VHS). 

Wil je de tips opslaan of delen met mede konijnenfans? Download ze hier als poster (a4).

> Download 10 tips

1. Maatjes voor het leven. Je konijn heeft gezelschap nodig!

Konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. Houd daarom altijd meer dan 1 konijn.

2. De dierenarts is je konijn’s beste vriend.

De beste manier om gezondheidsproblemen bij je konijn voor te zijn, is door minstens eenmaal per jaar een afspraak te maken voor een gezondheidscontrole bij de dierenarts. Tijdens zo’n check-up zal je dierenarts je konijn helemaal onderzoeken en onder andere de stand van het gebit beoordelen én het gewicht controleren.

3. Liefde gaat door de maag; kies voor gezonde voeding.

Een goed dieet bestaat voor 80% uit hooi en gras, voor 10-15% uit groente en kruiden, voor 5% uit biks (20 gram per kg lichaamsgewicht) en maar een paar procent uit fruit en snoepjes. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.

4. Voorkomen is king: vaccineer!

Je konijn vaccineren is geen overbodige luxe. Jaarlijks overlijden konijnen in Nederland aan de konijnenziekten RHD1, RHD2 en myxomatose.  Deze ziekten worden veroorzaakt door virussen en er is geen behandeling mogelijk.

 

6. Liever een onsje minder…

Obesitas kan leiden tot verschillende ziektes. Houd je konijn goed op gewicht. Zorg voor voldoende bewegingen geef vooral hooi. Laat je konijn niet te veel snoepen! Weeg je konijn regelmatig en houd een gewichtscurve bij.

7. Voldoende ruimte beschikbaar?

Bewegen houdt je konijn gezond. Je konijn moet in zijn hok languit kunnen liggen en rechtop op zijn achterpoten kunnen staan. Voor 2 kleinen konijnen heb je al een hok nodig van 150 x 60 x 60 cm. Maar alleen een hok is niet voldoende, want konijnen moeten ook kunnen, rennen, springen en graven. Zorg daarom voor een ren waarin ze voldoende kunnen bewegen.

8. Niet klagen, maar knagen!

Je konijn moet voortdurend kunnen knagen, zodat het gebit netjes afslijt. Zorg voor voldoende knaagmateriaal, zoals wilgentakken. Geef je konijn geen knaagsteen, deze bevat te veel kalk en dat kan blaasstenen veroorzaken.

9. Geef je konijn genoeg te doen.

Verveling is dodelijk, óók voor je konijn! Leg speeltjes klaar, verstop voer en zorg zo voor afleiding. Een plantenpot of kartonnen doos levert vaak al voldoende vermaak.

10. Een klein beetje hygiëne doet wonderen.

Maak het hok regelmatig schoon, tenminste eens per week. Ververs dagelijks de bodembedekking in het toilethoek of toiletbakken. Gebruik je een toiletbak? Maak deze dan wekelijks schoon met azijn om aanslag te voorkomen. Ververs dagelijks het drinkwater.