1. Verzorging konijn

De beste verzorging voor je konijn

Een klein beetje liefde doet wonderen!

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn konijnen hele lieve, slimme dieren die je aandacht en zorg als geen ander verdienen. Op deze pagina lees je meer over de verzorging, huisvesting en voeding van je konijn. Wedden dat je er een ongekende portie liefde voor terugkrijgt?

Konijnen hebben vriendschap nodig

Elk konijn heeft het gezelschap van minimaal één ander konijn nodig. Ja, ook die van jou ;-) Konijnen zijn van nature hele sociale dieren en raken gestrest als ze alleen zitten. Zorg er wel voor dat je je konijn goed ‘matcht’: een mannetje en vrouwtje is meestal de beste combinatie. Het is te adviseren om het liefst beide dieren, maar in ieder geval het mannetje, te laten castreren. Weet je dat veel konijnenopvangcentra helpen met het koppelen van konijnen? Hieronder vind je meer leuke feitjes over konijnen.

> 8 leuke konijnenfeitjes

Geef je konijn wat te doen!

Naast een speelkameraad, is het belangrijk dat konijnen veel te doen hebben en speeltjes tot hun beschikking hebben. Dit voorkomt dat ze zich gaan vervelen. Bovendien houd je ze zo lekker actief. Die speeltjes hoeven niet duur te zijn: van een simpele kartonnen doos en een stenen bloempot worden de meeste konijnen ook al heel erg blij! Ze zijn dol op spelletjes en een uitdaging. Wist je dat je konijnen zelfs kunt trainen en zindelijk kunt maken?

> konijnen spelletjes

10 tips om je konijn gezond te houden

Deze slimme tips helpen je konijn gezond te houden. Handig!

> 10 tips

Volg ons op Facebook

Op onze Facebookpagina vind je allerlei leuke tips en adviezen over konijnen en andere huisdieren. Leuk als je ons volgt!

> Naar Facebookpagina

Elk konijn loopt risico

Wist je dat alle konijnen (dus binnenkonijnen en buitenkonijnen!) myxomatose en RHD kunnen krijgen?

> Lees meer

 

Test je kennis!

Wat weet jij allemaal over konijnen? Doe de quiz en kom erachter.

> Naar quiz

Hoe groot is jouw konijnenhok?

Beweging houdt je konijnen gezond. Maar dan moeten ze natuurlijk wel voldoende ruimte hebben! Of je je konijn nu binnen- of buitenshuis houdt: geef ze een veilige leefomgeving waar ze vrij kunnen rondrennen. Een plek waar een konijn voldoende kan rusten is ook belangrijk. De maat van het verblijf is uiteraard afhankelijk het formaat van je konijn. Zorg in elk geval voor een zo groot mogelijk konijnenhok, waar ze in kunnen springen, rennen, zich uitstrekken, graven en rechtop op hun achterpoten kunnen staan. Hieronder lees je waar een goed konijnenhok aan moet voldoen.

> Een goed konijnenhok 

Nagels knippen van je konijn

De nagels van konijnen groeien altijd maar door en omdat konijnen zelf geen nagelschaartje hebben moet je dat als baasje doen! Richard laat in deze video zien waar je op moet letten en wat de makkelijkste manier is!

Liefde gaat door de maag…

Ook de keuze van voeding is van invloed op de gezondheid van je konijn. Konijnen hebben behoefte aan heel veel vezels. Geef ze daarom iedere dag onbeperkt hooi. Ook in gras, en (groene) groente zitten veel vezels, maar geef dit niet teveel want uw konijn kan hier diarree van krijgen. Het gezondst is om naast hooi ook hardvoer (ook wel biks genoemd) te geven. Van (alleen) konijnenmuesli (mengvoer) wordt je konijn te dik (hij kan alleen de lekkerste dingen eruit pikken) en slijten de tanden onvoldoende af, wat tot gebitsproblemen kan leiden. Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Ververs het water minstens eens per dag en gebruik het liefst een stevige stenen bak. Een bak heeft de voorkeur boven de drinkfles, omdat een konijn dan natuurlijker kan drinken. Zorg wel dat je konijn de bak niet om kan gooien. Zorg naast voeding ook voor goed knaagmateriaal.