1. Gezondheid konijn

Je konijnen verdienen het beste - houd ze gezond!

Myxomatose, RHD1 en RHD2 krijgen we samen klein!

Wist je dat je zelf heel veel kan doen om je konijn gezond te houden? Naast voeding, een goede huisvesting en verzorging, is het belangrijk om je konijn elk jaar te laten controleren door je dierenarts en te vaccineren tegen ernstige konijnenziekten als myxomatose, RHD1 en RHD2. Op deze pagina lees je er meer over.

Wil je ook graag meer weten over de huisvesting voor je konijn of je de verzorging van je konijn? Klik dan een van de onderwerpen:

> Naar huisvesting voor je konijn 

> Naar verzorging voor je konijn 

Komt een konijn bij de dokter….

De beste manier om gezondheidsproblemen bij je konijn voor te zijn, is door minstens eenmaal per jaar een afspraak te maken voor een gezondheidscontrole bij de dierenarts. Tijdens zo’n check-up zal je dierenarts je konijn helemaal onderzoeken, de stand van het gebit beoordelen (de tanden en kiezen van een konijn groeien immers levenslang door), én het gewicht controleren. Is je konijn gezond (genoeg) bevonden? Dan kan hij of zij ook meteen worden gevaccineerd. Heeft jouw konijn al een konijnenpaspoort waarin ook de gezondheidscontroles genoteerd kunnen worden? Vraag er naar bij je dierenarts.Tot volgend jaar! 

> Bekijk konijnenpaspoort

 

Hoe herken je een gezond konijn?

Om afwijkingen en ziekten te kunnen herkennen moet je wel de normaalwaarden kennen! Want heb je enig idee wat de gemiddelde ademhalingsfrequentie is van een konijn? Hoeveel dagen een konijn zwanger is? Welke gemiddelde lichaamstemperatuur ze behoren te hebben? Of wat het gemiddelde geboortegewicht is van een konijn? We hebben de belangrijkste gezondheidswaarden van konijnen voor je verzameld.

> Bekijk de kenmerken en gezondheidswaarden van je konijn

Bescherm je konijn

Je konijn vaccineren is geen overbodig luxe. Integendeel! Er zijn ernstige virusziekten die een risico vormen voor jouw konijn. De bekendste is Myxomatose. Daarnaast overlijden ook jaarlijks konijnen in Nederland aan RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease), ook wel VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door virussen. Hiervan zijn twee typen bekend: RHD1 (ook wel klassieke RHD genoemd) en RHD2.

Myxomatose en RHD1 en RHD2 kunnen bij niet-gevaccineerde konijnen een dodelijk verloop hebben. Bovendien is er voor geen van deze ziekten een specifiek geneesmiddel. Naast hygiëne en goede verzorging is vaccinatie de beste bescherming die je je konijn kan bieden. Klik hieronder voor nog meer tips om deze ziekten te voorkomen!

> Naar tips

Hoe herken ik Myxomatose bij mijn konijn?

Myxomatose wordt veroorzaakt door het myxomavirus. Als je konijn besmet is, zie je zwellingen bij de ogen, mond en/of anus. Daarna ontstaan de bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Deze bulten worden myxomen genoemd. Meestal duurt het 5 tot 14 dagen na besmetting, voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

In een later stadium kan bij een konijn blindheid optreden door sterke zwelling en ontsteking van de ogen. Daarnaast krijgen ze vooral problemen met de ademhaling en eventueel longontsteking. Gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

> Voorkom Myxomatose

Hoe herken ik RHD bij mijn konijn?

RHD kan zo snel gaan dat je konijn overlijdt zonder dat je ziektesymptomen hebt gezien. Er zijn echter ook minder acuut verlopende vormen van RHD1 en RHD2. De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is 1 tot 2 dagen voor RHD1 en 3 tot 5 dagen voor RHD2 .

Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts, niet eten en neurologische aanvallen (stuiptrekkingen). In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen en bij sommige konijnen treedt een meer chronische vorm op met geelzucht (leverfalen) en sterfte na enkele weken. Maar bij het merendeel, van de met RHD-besmette konijnen, worden voorafgaand aan hun plotselinge dood geen duidelijke symptomen gezien.

> Voorkom RHD

Hoe wordt Myxomatose verspreid?

Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Maar dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.

 

Hoe wordt RHD (VHS of VHD) verspreid?

Ook de RHD virussen kunnen overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan RHD virus vele maanden
in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding je konijn besmetten.
Zelfs een binnenkonijn dat geen contact heeft met (wilde) soortgenoten loopt dus gevaar!

Tips: Hoe voorkom ik ziekte bij mijn konijn

  • Vaccineer je konijn jaarlijks tegen Myxomatose én RHD1 en RHD2.
  • Bezoek jaarlijks je dierenarts voor een gezondheidscontrole. Je konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook het gebit kan worden gecontroleerd.
  • Voorkom contact met wilde konijnen.
  • Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
  • Gebruik indien nodig een vlooienmiddel. LET OP dat je een middel gebruikt die voor konijnen geregistreerd is. Sommige honden- en kattenvlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen. 
  • Bestrijd muggen met insectwerende strips en netten (klamboes). Ook droge bedding helpt muggen te voorkomen.

Vraag je dierenarts om vaccinatieadvies tegen myxomatose en RHD (VHS). Hieronder vind je nog meer tips om je konijn gezond te houden.

> 10 tips voor gezonde konijnen

Houd je konijn goed op gewicht!

Ook het gewicht van je konijn kan bepalend zijn voor de gezondheid. Veel konijnen, zeker vrouwtjeskonijnen (voedsters), hebben gewichtsproblemen (obesitas). De belangrijkste oorzaken zijn een te rijke voeding, een tekort aan beweging en sterilisatie. Obesitas kan aanleiding geven tot verschillende ziektes. Daarom is het noodzakelijk het gewicht van je konijn goed in de gaten te houden en het voedings-advies van je dierenarts op te volgen. Lees hieronder wat de gemiddelde gewichts-klassen zijn per ras en houd meteen een gewichtscurve bij.

> Download de groeicurve

Een gezond gebit is het halve werk

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij konijnen is tandproblemen. De stand van het gebit kan verkeerd zijn (scheefstand), of kiezen en tanden slijten onvoldoende af. Problemen aan het gebit kunnen heel pijnlijk zijn voor je konijn en zorgen ervoor dat je konijn moeilijker kan eten. Zorg dus voor een goede voeding, goede knaagmiddelen en laat het gebit regelmatig controleren door je dierenarts.

Aanwijzingen voor een gebitsprobleem zijn: bepaalde voeding niet meer kunnen/willen eten, helemaal niet meer eten, gewichtsverlies, speekselen, afwijkende keutels. Abcessen ter hoogte van de kaak en ooginfecties kunnen eveneens wijzen op een tandprobleem. De oorzaken van gebitsproblemen kunnen erfelijk zijn of door trauma of verkeerde voeding komen. Wist je dat het gebit van een konijn altijd blijft groeien?

Castreren en steriliseren:
meer dan geboortebeperking

Tenzij je konijnen wilt fokken, is het ten zeerste aan te bevelen om mannetjes (rammen) te castreren en vrouwtjes (voedsters) te steriliseren als ze ongeveer 5-6 maanden oud zijn (of, bij mannetjes, zodra de testikels zijn ingedaald). Konijnen zijn tussen 4 (kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp.

Sterilisatie van voedsters verkleint het risico op toekomstige baarmoederkanker aanzienlijk. Bij sommige rassen komt dit type kanker bij ruim 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar voor. Sterilisatie helpt ook territoriumdrift en agressie bij voedsters voorkomen.

Ongecastreerde rammen zullen eerder gedragsproblemen ontwikkelen, zoals vechten, bijten en sproeien. De urine kan ook erg gaan stinken. Gesteriliseerde of gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden wel eerder last van overgewicht. Houd het lichaamsgewicht dus in de gaten.

> Gewichtsklassen per ras