1. Knijn is King

Knijn is King

Konijn is king!

Konijnen zijn leuke, slimme dieren. Geen wonder dat ze zo populair zijn.
Op deze website vind je allerlei tips, leuke weetjes en nuttige informatie over konijnen.

Ook hebben we een brochure speciaal voor jou vol met feiten en weetjes over vaccineren en gezondheid van je konijn om eens rustig door te lezen. Vraag de folder aan bij je dierenarts of download de digitale versie hier.

#knijnisking

Houd je konijn gezond

Natuurlijk wil je je konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, voldoende bewegingsruimte en een huisgenootje (konijnen zijn heel sociale dieren en leven liever niet alleen!), is het ook belangrijk je konijnen te beschermen tegen ziekten. Lees maar!

> Naar gezondheidspagina

Aan alles gedacht?

Ga je een konijn aanschaffen? Of heb je een konijn, maar kun je wel wat handvatten gebruiken voor een goede verzorging? Waar het de verzorging en huisvesting van een konijn aangaat, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Kijk maar!

> Naar verzorgingspagina

Voor alle konijnenfans!

Speciaal voor alle konijnenfans een niet-te-missen pagina over…konijnen ja. Hier lees je interessante weetjes, leuke konijnentips en coole konijnengadgets. Er valt genoeg te ontdekken en te downloaden! Heb je bijvoorbeeld onze konijnenquiz al gespeeld? Op ontdekkingstocht!

> Naar funpagina

Wat weet jij over de gezondheid van konijnen?

Het babyjong van een konijn heet een…

1/10

Een jong konijn wordt een lamprei genoemd.

Wist je dat een volwassen vrouwtje een voedster wordt genoemd en een mannetje een rammelaar?

Een goed dieet voor konijnen bestaat voor 80% uit hooi.

2/10

Konijnen hebben behoefte aan veel vezels en daarom moeten ze veel hooi kunnen eten.

Daarnaast mag het dieet voor 10-15% uit groente en kruiden bestaan, voor 5% uit biks (20 gram per kg lichaamsgewicht) en maar een paar procent uit fruit en snoepjes. Zorg ook altijd voor voldoende vers drinkwater!

Konijnen kan je het beste alleen houden, want dan hebben zij minder kans op gezondheidsproblemen.

3/10

Konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten.

Houd daarom altijd meer dan één konijn samen. De beste manier om gezondheidsproblemen bij konijnen voor te zijn, is door minstens eenmaal per jaar een afspraak te maken bij de dierenarts voor een gezondheidscontrole plus vaccinatie.

Zowel RHD als myxomatose zijn zeer besmettelijke virusziekten voor konijnen.

4/10

Bij konijnen komen twee ernstige, besmettelijke virusziekten voor

waartegen vaccinatie mogelijk is: myxomatose en RHD. Van RHD bestaan twee typen virussen: klassiek RHD (RHD1) en RHD2. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk, dus het is belangrijk konijnen te beschermen door middel van vaccinatie!

RHD bij konijnen herken je direct.

5/10

RHD kan zich zo snel ontwikkelen dat konijnen overlijden,

zonder dat je ziektesymptomen hebt gezien. De tijd tussen besmetting en ziekteverschijnselen (de incubatietijd) is 1 tot 2 dagen voor RHD1 en 3 tot 5 dagen voor RHD2.

Myxomatose is het laatste jaar niet meer voorgekomen in Nederland.

6/10

Helaas overlijden er in Nederland nog jaarlijks konijnen.

Zowel wilde konijnen, als binnen- en buitenkonijnen overlijden aan myxomatose.

Myxomatose wordt voornamelijk verspreid door...

7/10

De belangrijkste infectieroute is via muggen en vlooien.

Daarnaast kunnen konijnen ook besmet raken met myxomatose na direct contact met een andere besmette konijnen.

Je kunt konijnen al vanaf 5 weken leeftijd laten vaccineren door je dierenarts.

8/10

Als een voedster gevaccineerd is, hebben haar jongen gedurende de eerste weken bescherming

via maternale antistoffen. Aangezien deze maternale antistoffen slechts kortdurend aanwezig zijn, is het belangrijk dat jonge konijnen gevaccineerd worden. Dit kan al vanaf 5 weken leeftijd.

Vaccineren is alleen voor buitenkonijnen belangrijk, omdat konijnen die binnen gehouden worden, geen myxomatose of RHD kunnen krijgen.

9/10

Zowel binnen- als buitenkonijnen kunnen myxomatose en RHD krijgen.

Zowel myxomatose als RHD kan worden overgebracht door muggen en andere stekende insecten zoals steekvliegen en vlooien, die vanaf de lente weer actiever worden.

Het RHD-virus kan je ook via je schoenen mee naar binnen nemen in huis.

10/10

De twee virusvarianten die RHD veroorzaken, worden verspreid via:

insecten, vogels, besmette bodembedekking, gras of direct contact, maar je kan het virus ook meenemen aan je schoenzolen. RHD-virussen kunnen maandenlang actief blijven in de omgeving.

Je had 0 vragen goed!

Je bent wijzer geworden over de gezondheid van konijnen. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor meer informatie, leuke tips en weetjes!

Goed beschermd, gezonde konijnen

Konijnen zijn leuke, speelse en slimme dieren. Geen wonder dat ze zo ontzettend populair zijn! Natuurlijk wil je je konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, een groot hok met voldoende ruimte en een huisgenootje (konijnen zijn heel sociale dieren en leven liever niet alleen!), is het ook belangrijk je konijnen te beschermen tegen ziekten.

Myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. RHD wordt ook wel Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd.

> Meer over deze konijnenziekten

Welke konijnenziekten zijn er?

Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit. Andere klassieke symptomen zijn ‘slaperige ogen’, opgezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen. Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze blindheid kunnen veroorzaken. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD
RHD wordt ook door virussen veroorzaakt, namelijk door het RHD1 of het RHD2 virus. Bij beide varianten sterven konijnen zeer snel, vaak zonder dat er sprake is van ziekteverschijnselen, afgezien van een periode van een paar uur waarin ze sloom en lusteloos zijn. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijk coma terechtkomt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Hoe worden de ziekten verspreid?

Myxomatose
Myxomatose wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Echter dit virus kan ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.

RHD
Ook het RHD virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding je konijn besmetten.

Hoe snel wordt een konijn ziek?
Bij myxomatose duurt het over het algemeen 5 tot 14 dagen voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Bij met RHD besmette konijnen treedt sterfte meestal 2 à 3 dagen na infectie op.

> Overlevingskans na besmetting

Bij veel met RHD besmette konijnen worden voorafgaand aan hun plotse dood geen duidelijke symptomen gezien. Dit geldt voor zowel RHD1 als RHD2. Vaccinatie biedt bescherming aan uw konijn.

> Naar meeste gestelde vragen

Wat is de overlevingskans van konijnen na besmetting?

Myxomatose
Konijnen kunnen myxomatose overleven, hoewel hun kansen niet groot zijn. Over het algemeen leidt een myxomatose infectie binnen 2 weken tot de dood. Een hoge omgevingstemperatuur, antibiotica en een goede verzorging blijken de beste behandeling te zijn bij myxomatose. Ook moeten pijnstillers gebruikt worden om de pijn te bestrijden. Slechts 10% overleeft een infectie.

RHD
Bij met RHD1 en RHD2 besmette konijnen is behandeling meestal niet mogelijk wegens het snelle en dodelijke verloop.

Test je kennis over konijnen en speel de konijnenquiz.

Tips om konijnenziekten te bestrijden:

  • Vaccineer je konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2. 
  • Bezoek jaarlijks je dierenarts voor een gezondheidscontrole.
  • Je konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook de tanden kunnen worden gecontroleerd.
  • Voorkom contact met wilde konijnen.
  • Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
  • Gebruik een vlooienmiddel tegen vlooien. Let op dat je een middel gebruikt dat voor konijnen geregistreerd is. Sommige honden- en kattenvlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen.
  • Bestrijd muggen met insectenwerende strips en netten (klamboes).
  • Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.

> 10 tips voor een gezond konijn

Meest gestelde vragen over vaccinatie

Vraag je dierenarts om advies over vaccinatie tegen myxomatose en RHD!

Mijn konijn is gevaccineerd en toch ziek geworden. Hoe kan dat?
Tegen geen enkele ziekte is 100% van de dieren te beschermen. Immers, er zullen altijd individuen zijn die na een vaccinatie een minder goede weerstand opbouwen of zelfs helemaal geen weerstand opbouwen. Gelukkig zijn dat er maar heel weinig. Voor een goede weerstandsopbouw is het nodig dat konijnen op het moment van de vaccinatie over een goede gezondheid beschikken. Aanwezigheid van andere ziekten, worminfecties en incomplete voeding kunnen een verminderde weerstandsopbouw tot gevolg hebben.

Is vaccinatie pijnlijk voor mijn konijn?
Net als bij mensen kan zowel de prik als de injectievloeistof een kortdurende pijnprikkel geven. Echter, de reactie verschilt per dier. Stress voor de vreemde omgeving zullen hierbij zeker een rol spelen. Stel je konijn dus zoveel mogelijk op zijn gemak.

Mijn konijnen komen echt nooit buiten. Is vaccinatie dan wel nodig? 
Ja, want zowel myxomatose als RHD wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen. Daarnaast kan RHD ook overgebracht worden via besmet voedsel.

Maak jaarlijks een afspraak met de dierenarts voor een gezondheidscontrole!

> Meer over gezondheid konijn

10 tips om je konijn gezond te houden

Deze slimme tips helpen je konijn gezond te houden. Handig!

> 10 tips

Volg ons op Facebook

Op onze Facebookpagina vind je allerlei leuke tips en adviezen over konijnen en andere huisdieren. Leuk als je ons volgt!

> Naar Facebookpagina

Elk konijn loopt risico

Wist je dat alle konijnen (zowel binnen- als buitenkonijnen!) Myxomatose en RHD1 en RHD2 kunnen krijgen?

> Lees meer

Test je kennis!

Wat weet jij allemaal over konijnen? Doe de quiz en kom erachter.

> Naar quiz