1. Hond droge ogen

Hond droge ogen

Oogziekte bij honden

Heeft je hond weleens droge korstjes rondom de ogen of zien de ogen van je hond er dof uit? Mogelijk heeft je hond dan last van ‘droge ogen’; een oogziekte die bij maar liefst 1 op de 22 honden voorkomt. Op deze pagina lees je meer over dit veelvoorkomende oogprobleem.

Wat is 'droge ogen'

Keratoconjunctivitis sicca (KCS), in de volksmond ‘droge ogen’ genoemd, is een van de meest voorkomende oogproblemen bij honden. Als je hond ‘droge ogen’ heeft, maken de traanklieren onvoldoende traanvocht aan. Wanneer je je hond niet op tijd behandelt, gaan de traanklieren uiteindelijk geheel verloren en kan je hond helemaal geen traanvocht meer produceren. ‘Droge ogen’ is een pijnlijke aandoening die zelfs tot blijvende blindheid kan leiden.

Het belang van traanvocht

Traanvocht is nodig voor de reiniging, bescherming en de gezondheid van het hoornvlies. Het bevat essentiële voedingsstoffen en antibacteriële bestanddelen die helpen infecties te voorkomen. Een verminderde traanproductie kan daarom ontstekingen en blijvende schade veroorzaken in en om het oog. Trek dus tijdig aan de bel bij je dierenarts!

Welke honden lopen risico?

Elke hond loopt risico op ‘droge ogen’. De oogziekte wordt bij veel verschillende hondenrassen gezien en het kan op iedere leeftijd optreden. Bij kleine rassen (zoals de West Highland white terriër en spaniëls) en kortsnuitige hondenrassen (zoals de mopshond, shih-tzu en buldog) komt ‘droge ogen’ vaker voor.

Symptomen van droge ogen

‘Droge ogen’ kent veel verschillende verschijningsvormen. De volgende symptomen kunnen wijzen op droge ogen bij je hond:

  • Pijnlijke ogen – je hond knippert vaak, wrijft in de ogen of houdt de ogen gesloten
  • Rode en ontstoken ogen
  • Slijmerige afscheiding uit de ogen
  • Ogen die er droog uitzien
  • Gezwollen oogleden
  • Donker pigment op het oogoppervlak
  • Vaatvorming en een witte waas over het hoornvlies

Maak een afspraak met de dierenarts als je hond een van de deze symptomen heeft. Hoe eerder het probleem wordt vastgesteld en behandeld, des te beter zijn de vooruitzichten voor je hond op de langere termijn.

Diagnose van ‘droge ogen’

‘Droge ogen’ kan snel en eenvoudig worden vastgesteld. Je dierenarts meet de traanproductie bij honden met behulp van een Schirmer-traantest (STT). Deze traantest wordt gedaan met een strookje papier dat het traanvocht meet. Dit duurt slechts een minuutje en is voor de hond geheel pijnloos. Bij een verminderde traanproductie kan er het beste meteen gestart worden met de behandeling.

Behandel ‘droge ogen’!

Het is belangrijk om droge ogen te behandelen, ook als het oog er redelijk normaal uitziet, want zonder behandeling gaat de afbraak van traanklieren door. Vraag je dierenarts naar de verschillende mogelijkheden voor behandelen.

Prognose en controle van droge ogen

Als de ogen van de hond er beter uit gaan zien, betekent dit dat de behandeling aanslaat. Droge ogen is een aandoening waarbij de eigen afweer de traanklieren afbreekt. Het blijft dus belangrijk de behandeling voort te zetten om zo het afbraakproces van de traanklieren tegen te gaan. Als de behandeling wordt gestaakt, schrijdt het ziekteproces voort, waarbij het traanklierweefsel verder wordt afgebroken en de ogen achteruitgaan. Om het ziekteverloop en de behandeling goed te controleren is het nodig de ogen regelmatig te laten nakijken.

NL-OPT-210600001