Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen. De belangrijkste ziekteverwekkers zijn Feline Herpes Virus (FHV) en Feline Calici Virus (FCV). Ook de bacteriën Bordetella bronchiseptica en Chlamydophila felis worden gezien als primaire pathogenen van niesziekte.

Vaccineren is maatwerk

Tegenwoordig wordt er niet meer volgens één standaard vaccinatieschema gevaccineerd. Afhankelijk van de omstandigheden en risico’s voor de kat, wordt een individueel vaccinatieadvies voorgesteld. Dat geldt ook voor de aanpak van niesziekte.

Meer weten over niesziekte bij de kat? Download dan hier de protocollen over niesziekte!

 • Niesziekte algemeen (pdf, 130 kb)
 • Niesziekte hoogrisico (pdf, 109 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Kattenziekte

Het kattenziektevirus (FPV, feline panleukopenievirus) komt wijdverspreid voor en wordt de laatste jaren steeds vaker gediagnosticeerd. Kattenziekte treft katten van alle leeftijden. Ook ‘binnenkatten’ lopen risico. Vaccineren tegen kattenziekte is dan ook voor alle katten belangrijk! In ons protocol kattenziekte leest u meer over de behandeling en diagnose van kattenziekte. Ook een adviesvaccinatieschema staat in dit protocol omschreven.

 • Protocol kattenziekte (pdf, 185 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen
 • Kattenziekte eigenaar (pdf, 108 kb)
  Om beveiligde documenten te kunnen bekijken dient u in te loggen. Inloggen

Waarom vaccineren tegen niesziekte?

Vaccinatie tegen niesziekte geeft geen 100% bescherming. Niesziekte is een complexe ziekte waarbij infectieuze en niet-infectieuze factoren (stress, “katdichtheid”, etc.) een rol spelen. Toch is vaccinatie van groot belang om de kans op en de ernst van niesziekte bij het individuele dier zo klein mogelijk te maken.
De kans op complicaties is aanzienlijk kleiner na vaccinatie, maar ook het risico van individuele verspreiding van niesziekte is dan minimaal. Het couperen van verspreiding van niesziekte is belangrijk voor de bescherming van de kattenpopulatie (herd immunity).

Wist je dat...

 • Niesziekte vooral voorkomt in situaties met kat-kat contacten zoals bij buitenkatten of in huishoudens met meer katten, catteries of pensions?
 • Besmetting kan plaatsvinden door zieke katten met nieszieke, maar ook door klinisch gezonde dragers?
 • Er talrijke dragers aanwezig zijn in de kattenpopulatie en dat dragers een belangrijke rol spelen als vector van pathogenen?

Vaccineren

Om uw klanten te wijzen op het belang van vaccinatie, heeft MSD Animal Health diverse voorlichtingsmaterialen voor u ontwikkeld.

> Naar vaccineren

Leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt.

> Lees verder over Leptospirose

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact. Als uw hond besmettelijke hondenhoest heeft, dan uit zich dat vaak in een harde, droge hoest en kokhalzen.

> Lees verder over hondenhoest

Myxomatose en RHD

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

> Lees verder over Myxomatose en RHD