1. Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest

HONDEN HOUDEN GEEN 1,5 METER AFSTAND!

Nu is dan ook een uitgelezen moment om met hondeneigenaren het gesprek aan te gaan over besmettelijke hondenhoest en het belang van preventie. Als gespreksopener kunt u hierbij onze nieuwe voorlichtingsmaterialen gebruiken, die u op deze pagina terugvindt.

Stuur hondeneigenaren een kaart of mail

Nu de R in de maand zit, is het voorkomen van besmettelijke hondenhoest weer een belangrijk agendapunt om te bespreken met hondeneigenaren. Juist in deze periode kunnen virussen en/of bacteriën gemakkelijker aanslaan en besmettelijke hondenhoest veroorzaken. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits honden gevaccineerd zijn. Stuur hondeneigenaren een kaart of e-mail en nodig ze uit naar uw praktijk. Deze zijn binnenkort ook te vinden in de nieuwe Veterinary Cloud van Animana. Samen zorgen we ervoor dat honden beschermd blijven tegen deze vervelende ziekte.

> Naar Chameleon

> Naar de Veterinary Content Cloud

Nieuwe poster voor uw praktijk

Heeft u de nieuwe praktijkposter (UIN 384699) per post ontvangen? Met mondkapje valt deze nét wat extra op in deze tijden! Hang de poster op in uw praktijk en geef voorlichting over de symptomen en het voorkomen van besmettelijke hondenhoest. Lijm is overigens niet nodig; de poster blijft vanzelf ‘plakken’ aan de muur of kast.

> Vraag extra poster aan

Kant-en-klare social media beelden

Besteed ook online aandacht aan besmettelijke hondenhoest. Hier vindt u kant-en-klare beelden die u kunt gebruiken voor uw eigen social media kanalen of website. Plaats de beelden op Facebook, Instagram of in uw nieuwsbrief en herinner uw klanten aan het belang van preventie.

> Download beelden

Quiz: besmettelijke hondenhoest

Met deze quiz kunnen huisdiereigenaren zelf hun kennis testen over besmettelijke hondenhoest. Daarnaast biedt het u de kans het gesprek aan te gaan over het belang van vaccineren en preventieve zorg.

Heeft u alle vragen goed?

Deel de digitale quiz via uw eigen social media of bestel de quiz en deel deze uit in uw praktijk.

> Bestel de quiz

 

Filmpje!

Uitlaatveldjes, populaire wandelplaatsen, hondenscholen, kennels, pensions of gewoon in de straat. Zoals u weet, kan een hond overal besmettelijke hondenhoest oplopen. Niet elke hondeneigenaar is zich hiervan bewust. Download deze voorlichtingsanimatie voor in uw praktijk om eigenaren te informeren! 

> Download de (verkorte) animatie voor eigen gebruik

 Materialen voor in uw praktijk

Heeft u de eigenarenfolder, de praktijkposter en de quiz al per post ontvangen? Bespreek de inhoud van de folder met uw klanten en geef voorlichting over de symptomen en het voorkomen van besmettelijke hondenhoest. Test de kennis van uw klanten met de nieuwe quiz!
Uiteraard kunt u meer folders, posters en de quiz bestellen.

> Bekijk de folder

> Bekijk de poster

> Bekijk de quiz

> Bestel materialen

Bescherming door vaccinatie

Besmettelijke hondenhoest kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van een hond. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Om een hond zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettelijke hondenhoest, zijn er goede vaccins beschikbaar.

Beschermd op pad.
Een hond kan door middel van een injectie of door middel van een neusdruppel gevaccineerd worden. De belangrijkste verwekkers om tegen te vaccineren zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Para-influenzavirus.

Door de viervoeter jaarlijks te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest is de hond minder vatbaar voor de aandoening en bijbehorende symptomen.

Benieuwd hoe u een hond het beste kunt beschermen?

> Download de Folder 

> Lees de vaccinatie bijsluiter

Besmettelijke hondenhoest is overal

Honden kunnen op veel plekken de besmettelijke hondenhoest opdoen. In het diagram hiernaast ziet u de meest voorkomende locaties.
Een verminderde weerstand, ouderdom, stress en veel blaffen kan de hond gevoeliger maken voor besmetting.

Handige pensiontips

Hieronder vindt u een aantal handige tips voor honden die naar een pension of kennel gaan:

 1. Reserveer tijdig
  Voor adressen van pensions kijkt u bijvoorbeeld op www.dibevo.nl en www.dierenbescherming.nl
 2. Medicijnen
  Geef de pensionhouder duidelijke (schriftelijke) instructies als de hond medicijnen nodig heeft.
 3. Noodgevallen
  Geef de pensionhouder het telefoonnummer van de dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.
 4. Voeding/dieet
  Neem uw eigen voer mee als uw hond op een speciaal dieet staat.

> Meer tips? Download de folder 

> Bestel de pensionfolder

Vaccineren

Om uw klanten te wijzen op het belang van vaccinatie, heeft MSD Animal Health diverse voorlichtingsmaterialen voor u ontwikkeld.

> Naar vaccineren

Leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt.

> Lees verder over Leptospirose

Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen.

> Lees verder over niesziekte

Myxomatose en RHD

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

> Lees verder over Myxomatose en RHD