1. Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact.
Als uw hond besmettelijke hondenhoest heeft, dan uit zich dat vaak in een harde, droge hoest en kokhalzen.
De hoest kan zelfs chronisch worden.

Wat weet jij over besmettelijke hondenhoest?

Wist je dat besmettelijke hondenhoest (ook wel kennelhoest genoemd) wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact? De ziekte kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van je hond… Wat weet jij over besmettelijke hondenhoest?

Kennelhoest / besmettelijke hondenhoest kan je alleen in de kennel oplopen.

1/9

Kennelhoest / besmettelijke hondenhoest kan je overal oplopen.

De naam ‘kennelhoest’ suggereert ten onrechte dat een hond deze ziekte alleen in pensions of kennels kan oplopen. Daarom wordt de ziekte tegenwoordig besmettelijke hondenhoest genoemd.

Je kunt je hond beschermen tegen besmettelijke hondenhoest met een neusdruppelenting of met een prik. Een neusdruppelenting heeft de voorkeur.

2/9

Een neusdruppelenting heeft de voorkeur.

Na vaccinatie zorgen onder andere antilichamen voor bescherming. Na een neusdruppelenting of prik krijgt je hond antilichamen in het bloed, maar na de neusdruppelenting ook antilichamen op het neusslijmvlies. Dubbele bescherming dus. Ook op de plaats van infectie!

Als een hond na toediening van een neusdruppelenting tegen besmettelijke hondenhoest direct niest, werkt de vaccinatie minder goed.

3/9

Als een hond na toediening van een neusdruppelenting tegen besmettelijke hondenhoest direct niest, werkt de vaccinatie net zo goed.

Voor het opbouwen van immuniteit, moet het vaccin op het neusslijmvlies vasthechten. Als de neusdruppelenting het neusslijmvlies raakt, kan dit ook een niesreflex opwekken. Er blijft altijd voldoende vaccin achter om bescherming op te bouwen.

Als een hond gevaccineerd is tegen besmettelijke hondenhoest, dan kan hij deze ziekte niet meer krijgen.

4/9

Als een hond gevaccineerd is, dan kan hij toch nog een vorm van besmettelijke hondenhoest krijgen.

Meerdere virussen en bacteriën kunnen besmettelijke hondenhoest veroorzaken. Je vaccineert tegen de belangrijkste twee verwekkers (para-influenza en Bordetella bronchiseptica), maar een hond kan alsnog een vorm van besmettelijke hondenhoest krijgen. Wel zullen de klachten na vaccinatie over het algemeen veel milder zijn.

Als je pup besmettelijke hondenhoest heeft, is het beste advies om 6 weken niet naar de hondenschool te gaan.

5/9

Als je pup besmettelijke hondenhoest heeft, is het beste advies om 6 weken niet naar de hondenschool te gaan.

Een pup met besmettelijke hondenhoest kan andere honden besmetten. Ook nadat de pup niet meer hoest, blijft hij wekenlang een besmettingsbron voor andere honden.

Een hond met besmettelijke hondenhoest kan ook een kat infecteren.

6/9

Een hond met besmettelijke hondenhoest kan een kat infecteren.

Bordetella bronchiseptica is de belangrijkste bacterie die bij honden besmettelijke hondenhoest veroorzaakt, maar ook niesziekte bij katten. Honden en katten in een gezin kunnen elkaar besmetten.

Besmettelijke hondenhoest komt vooral in de lente voor.

7/9

Besmettelijke hondenhoest komt in elk seizoen voor.

Besmettelijke hondenhoest komt in elk seizoen voor; het hele jaar door. Een jaarlijkse vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest - met een beschermingsduur van een jaar - wordt dan ook geadviseerd.

Diarree is een mogelijk symptoom of complicatie van besmettelijke hondenhoest.

8/9

Diarree is geen symptoom of complicatie van besmettelijke hondenhoest.

Harde prikkelhoest, een pijnlijke keel, braakneigingen, koorts, niet kunnen of willen eten en longontsteking zijn dit wel. Heeft je hond deze symptomen? Neem direct contact op met je dierenarts.

Juist voor pups is een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest belangrijk.

9/9

Een pup is gevoeliger voor besmettelijke hondenhoest.

Een pup is gevoeliger voor de complicaties van besmettelijke hondenhoest. Bovendien krijgen honden die besmet zijn het advies om een tijd lang andere honden te vermijden. Voor een pup is dat niet wenselijk, aangezien hondcontact een belangrijk onderdeel is van de socialisatie.

Je had 0 vragen goed!

Je bent wijzer geworden over besmettelijke hondenhoest. Dat is belangrijk want met meer kennis kunnen we de ziekte vaker voorkomen. Je weet nu dat je jouw hond kunt vaccineren met een neusdruppelenting, en je vooral op moeten passen met pups. Blijf op de hoogte van nog meer leuke dierenfeitjes!

Quiz: besmettelijke hondenhoest

Met deze quiz kunnen huisdiereigenaren zelf hun kennis testen over besmettelijke hondenhoest. Daarnaast biedt het u de kans het gesprek aan te gaan over het belang van vaccineren en preventieve zorg.

Heeft u alle vragen goed?

Deel de digitale quiz via uw eigen social media of bestel de quiz en deel deze uit in uw praktijk.

> Bestel de quiz

 

Filmpje!

Uitlaatveldjes, populaire wandelplaatsen, hondenscholen,
kennels, pensions of gewoon bij u in de straat. Besmettelijke hondenhoest komt vaker voor dan u denkt! Bekijk deze mooie, grappige animatie maar eens.

> Download de (verkorte) animatie voor eigen gebruik

 Materialen voor in uw praktijk

Heeft u de eigenarenfolder, de praktijkposter en de quiz al per post ontvangen? Bespreek de inhoud van de folder met uw klanten en geef voorlichting over de symptomen en het voorkomen van besmettelijke hondenhoest. Test de kennis van uw klanten met de nieuwe quiz!
Uiteraard kunt u meer folders, posters en de quiz bestellen.

> Bekijk de folder

> Bekijk de poster

> Bekijk de quiz

> Bestel materialen

Bescherming door vaccinatie

Besmettelijke hondenhoest kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn van een hond. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Om een hond zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettelijke hondenhoest, zijn er goede vaccins beschikbaar.

Beschermd op pad.
Een hond kan door middel van een injectie of door middel van een neusdruppel gevaccineerd worden. De belangrijkste verwekkers om tegen te vaccineren zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het Para-influenzavirus.

Door de viervoeter jaarlijks te vaccineren tegen besmettelijke hondenhoest is de hond minder vatbaar voor de aandoening en bijbehorende symptomen.

Benieuwd hoe u een hond het beste kunt beschermen?

> Download de Folder 

> Lees de vaccinatie bijsluiter

Besmettelijke hondenhoest is overal

Honden kunnen op veel plekken de besmettelijke hondenhoest opdoen. In het diagram hiernaast ziet u de meest voorkomende locaties.
Een verminderde weerstand, ouderdom, stress en veel blaffen kan de hond gevoeliger maken voor besmetting.

Kant-en-klare social media berichten


Besteed ook online aandacht aan besmettelijke hondenhoest. Hier vind u kant-en-klare teksten en beelden die u kunt gebruiken voor uw eigen social media kanalen of website. Samen zetten we het belang van preventie op de kaart! 

> Download beelden en teksten

Handige pensiontips

Hieronder vindt u een aantal handige tips voor honden die naar een pension of kennel gaan:

 1. Reserveer tijdig
  Voor adressen van pensions kijkt u bijvoorbeeld op www.dibevo.nl en www.dierenbescherming.nl
 2. Medicijnen
  Geef de pensionhouder duidelijke (schriftelijke) instructies als de hond medicijnen nodig heeft.
 3. Noodgevallen
  Geef de pensionhouder het telefoonnummer van de dierenarts of van iemand anders die gebeld kan worden, mochten er problemen zijn.
 4. Voeding/dieet
  Neem uw eigen voer mee als uw hond op een speciaal dieet staat.

> Meer tips? Download de folder 

> Bestel de pensionfolder

Vaccineren

Om uw klanten te wijzen op het belang van vaccinatie, heeft MSD Animal Health diverse voorlichtingsmaterialen voor u ontwikkeld.

> Naar vaccineren

Leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt.

> Lees verder over Leptospirose

Niesziekte

Bij niesziekte is sprake van een ontsteking van de voorste luchtwegen en vaak ook de conjunctiva. Meerdere ziekteverwekkers (viraal en bacterieel) en managementfactoren kunnen een rol spelen.

> Lees verder over niesziekte

Myxomatose en RHD

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. Als een dier besmet is, zien we dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit.

> Lees verder over Myxomatose en RHD