1. Tegen vlooien, teken, wormen (kat)

Tegen wormen, vlooien en teken voor de kat

Dit nieuwe UDA middel voor katten, tegen vlooien, teken en wormen, mag uitsluitend door dierenartsen voorgeschreven en verkocht worden. #geenwormen #geenvlooien #geenteken

Bent u huisdiereigenaar? Vraag uw dierenarts om advies of bezoek onze huisdieren-pagina

Katten preventief ontwormen tegen spoelworm, niet tegen lintworm.

Ontwormt u katten standaard preventief tegen lintwormen? Volgens parasitologen is dat niet noodzakelijk. Tegen spoelworm adviseert de ESCCAP wel een preventieve aanpak.

ESCCAP houdt voor volwassen katten het schema hiernaast aan als adviesschema voor preventieve ontworming (of ontlastingonderzoek). De gemiddelde kat valt in risicogroep B (4x per jaar ontwormen tegen spoelwormen).

Ontwormen tegen spoelworm is in het belang van de gezondheid van mens en dier. De larven van de T. cati kunnen namelijk de mens (vooral kinderen) besmetten en klachten veroorzaken. Katten raken besmet via de moedermelk, contact met grond (zoals de tuin) en door het eten van prooidieren of rauw vlees.

Lintwormen bij katten (D. caninum en T. taeniaeformis) vormen geen relevant risico voor de kat of voor de volksgezondheid. De vossenlintworm (E. multilocularis) kan in endemische gebieden sporadisch wel bij de kat voorkomen, maar produceert dan geen levensvatbare eitjes en speelt daarom geen rol in de verspreiding van deze worm. ESCCAP richtlijnen geven daarom aan, katten pas te behandelen als de aanwezigheid van lintwormen is aangetoond of als de kat vlooien heeft.

Aanvullende ontworming kan benodigd zijn afhankelijk van de situatie zoals bij de ontworming van kittens. Voor meer informatie, kijk op www.esccap.eu.

Preventieve bescherming tegen teken is een kwestie van dierwelzijn en volksgezondheid

Wist je dat:

  • teken ziekteverwekkers op honden over kunnen brengen?
  • katten- en hondeneigenaren een 1,5 keer grotere kans lopen op een tekenbeet dan iemand die geen honden of katten heeft?
  • 31% van de tekenbeten bij mensen wordt opgelopen in de tuin?

Voorkom dus zoveel mogelijk dat een hond of kat levende teken naar huis of tuin meeneemt. Als deze teken vervolgens op zoek gaan naar een nieuwe gastheer, kunnen ze ook de diereigenaar bijten.

In Nederland lopen jaarlijks 27.000 mensen de ziekte van Lyme op door tekenbeten, die ze oplopen in bos, tuin, duinen etcetera. Het beschermen van je hond en kat tegen teken doe je dus ook voor je eigen gezondheid!

Parasitologen van de ESCCAP adviseren om dieren in Nederland die buiten komen dagelijks te controleren op teken. Daarnaast adviseren ze om van vroege lente (begin maart) tot laat in de herfst (eind november) preventief te beschermen tegen teken. Ook gedurende warme winters kan deze bescherming noodzakelijk zijn, omdat teken boven 7oC actief blijven!

Als je één keer vlooien in huis hebt gehad weet je het... dat wil je nooit meer!

Vlooien veroorzaken jeuk en zijn daarmee een dierwelzijnsprobleem. Heb zelf maar eens de hele dag jeuk. Vlooien zijn tussengastheer voor de lintworm Dipylidium caninum en kunnen deze dus overbrengen. Bij masale infestaties kunnen vlooien ook voor bloedarmoede zorgen.

Minder belicht, maar ook goed om te weten, is dat de vlo ook verspreider is van de bacterie Bartonella henselae, de veroorzaker van kattenkrabziekte. Een Bartonella henselae infectie (bijvoorbeeld na een krab of beet van een kat, of nadat een kat in je gezicht heeft gelikt en je vervolgens in je ogen wrijft) kan leiden tot een locale infectie, maar ook tot abcederende lymfeknopen en in ernstige gevallen zelfs sepsis. Bestrijding van vlooien is dus ook een kwestie van volksgezondheid.

Parasitologen van de ESCCAP adviseren om dieren in Nederland die buiten komen van vroege lente (begin maart) tot laat in de herfst (eind november) preventief te beschermen tegen vlooien. Omdat vlooien zich ’s winters binnenshuis gewoon kunnen voortplanten is voor situaties met een hoge infestatiedruk (zoals kennels, asiels etcetera) bescherming het hele jaar door nodig.

Vragen?

Neem contact met ons op!

We staan graag voor u klaar om uw praktijk te ondersteunen.

Suggesties of ideeën? Deel ze met ons!

De contactgegevens van uw accountmanager kunt u hieronder downloaden.

> Download contactgegevens